dinsdag 28 januari 2020

Fernando GAVIRIA
Colombiaans buitenbeentje

Fernando Gaviria is aan 2020 begonnen zoals hij 2019 beëindigde: met een dagzege in een ver, niet traditioneel wielerland: China (Guangxi) respectievelijk Argentinië (San Juan). Hij kan op weg zijn naar een copy paste van 2019 toen hij eerst tweemaal won in San Juan en vervolgens één keer in de UAE Tour.
Zijn openingszege van 2020 brengt zijn totaal op 41, waarin véél kwaliteit: dagzeges in de Tour of Britain, Tirreno-Adriateco, de Tour de Pologne, de Tour of California en bovenal in de Giro (4 in 2017 annex de puntenzege, 1 in 2019) en in de Tour (2 in 2018), maar ook de Impanis - Van Petegem Classic en Paris-Tours in 2016 plus het Kampioenschap van Vlaanderen 2017.

Foto Gino COGHE
Ook in zijn geval zal één zwaluw(tje) zijn lente niet maken. De Colombiaan is aan zijn tweede post - Deceuninck-Quick.Step - seizoen begonnen. Het eerste maakte hij niet onaardig door met vooral een dagzege in de Giro maar UAE, dat hem voor veel geld weglokte bij Patrick Lefevere, verwacht nog meer van hem in 2020 met zijn landgenoot Maximiliano Richeze twee jaar later opnieuw aan zijn zijde. Op San Juan volgen de Tour Colombia (11-16 februari) en de UAE Tour (23 februari - 1 maart)  alvorens de oversteek te maken naar Europa voor Tirreno-Adriateco en Milano-Sanremo. De Primavera is een voornaam én haalbaar mikpunt: hij debuteerde er in 2017 met een vijfde plaats, in 2018 werd hij door een val uitgeschakeld en in 2019 was hij zestiende.
Op een partiële deelname aan het Vlaamse voorjaar volgt een break die hem moet opladen voor zijn terugkeer naar de Tour, waarin hij in 2018 op zijn 23ste al twee dagzeges behaalde maar waarvoor hij in 2019 wegens een opspélende knie verstek moest geven.
In zijn geval lijkt er, in schril contrast met Marcel Kittel, nog leven na Deceuninck-Quick.Step. Op zijn 25ste zit er nog veel rek op.

Een Colombiaanse coureur?! Dan denk je automatisch in de richting van een klimmer zoals (in volgorde van palmares) Nairo Quintana, Rigoberto Uran, Santiago Botero, Luis Herrera, Fabio Parra, Sergio Luis Henao, Jhoan Esteban Chaves, Egan Bernal, Miguel Angel Lopez, Oliverio Rincon, Alvaro Mejia, Carlos Alberto Betancur, Hernan Buenahora, Francisco Rodriguez, Felix Cardenas, …..
Fernando Gaviria is een buitenbeetje dat eerst op de wielerbaan vier regenboogtruien veroverde: omnium en ploegkoers (met Jordan Parra) als junior in 2012, in het omnium als contractrenner in 2015 en 2016. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten