maandag 20 januari 2020

K.V.C. DEINZE
108 jaar Oost-Vlaamse wielertrots


De omschrijving is niet lichtvaardig gekozen want de eeuweling kan bogen op een rijke historiek en dito portfolio. Grasduinende gids op die lange weg is William Van Brabander die in 1976 tot het bestuur toetrad en reeds een jaar later secretaris werd én nòg stééds is!

Uit de alfabetische bloemlezing zijn er bovenal de illustere dynastieën Buysse en Planckaert en verder: Etienne Buysse, Jacques De Boever (E3 Harelbeke 1968), Hans Declercq, Erwin De Langhe (kampioen van België junioren 1980), Frans (winnaar van de Vuelta en het kampioenschap van België in 1960) en Marcel De Mulder, José Denoyette, Veronique De Roose (kampioen van België eliten 1990), Gilbert Desmet II, Henri Dewolf (La Flèche Wallonne 1962), Aimé Deolet, Rudy Dhaenens (wereldkampioen 1990), Paul Lannoo, Jules Lowie, Filip Meirhaeghe (wereldkampioen mountainbike 2003), Dirk Nachtergaele, Kevin Neirynck, Alan Peiper, Odiel Van den Meerschaut (kampioenschap van België 1940), Piet Van der Plaetsen, Robert Van Eenaeme (Gent-Wevelgem 1936, 1937 en 1945), Kurt Van Lancker, Peter Verbeken, Roger Vindevogel (kampioen van België militairen 1957), Wouter Weylandt (dagzege in de Vuelta 2008 en in de Giro 2010), Frederik Willems en nog meer anderen.  Indien je dat peloton bijeenkreeg, .....

K.V.C. Deinze is, samen met onder anderen K.S.V. Deerlijk en Sport & Steun Leopoldsburg, één van de zeldzame overlevende van traditionele clubs uit vorige eeuw. Meer andere megaclubs met renners die de tand des tijds niet doorstonden, waren: Brugse Velosport, Cureghem Sportif, Lierse B.C., Dijlespurters Mechelen, W.S.C. Merelbeke, W.S.C. Torhout,…

Als organiserende club was K.V.C. Deinze enkel aan zet met een KBC-kampioenschap en met de kampioenschappen van België voor aspiranten in 2012. 

Het K.V.C. Deinze anno 1920 moet het, door de naweeën van het (voetbal)arrest-Bosman, met héél véél minder stellen maar versaagt niet en doet verder met een veertigtal aktieve renners, waarin Gerald Nys als kampioen van België snelheid 2019-2020 de driekleurige eyecatcher is.
Dirk Heyerick (voorzitter), William Van Brabander (ondervoorzitter & secretaris), Ruben Schoonackers (schatbewaarder) en hun medewerkers (van wie ex-renner Glenn De Visscher de benjamin is) verdienen - zoals hun “soortgenoten” in andere clubs - een standbeeld bij leven voor hun overzettelijkheid en volharding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten