dinsdag 14 januari 2020

Bij Toon VANDEBOSCH 
zit er nog aardig wat rek op 


Op de Antwerpse Linkeroever werden het, op de apotheose na, allemaal mééslépende kampioenschappen van België die keer op keer de vooruitgeschoven favoriet kroonden, evenwel niet bij de beloften. Titelverdediger Timo Kielich stelde teleur, al bleef hij niet helemaal van pech gespaard maar niet in de mate dat het Niels Vandeputte overkwam. Niels is dé runner up in de winter 2019-2020: vijfde en hoogst genoteerde Vlaming in de Wereldbeker voor beloften zo ook als zeventiende de algemene uci-ranking met telkens Timo Kielich in zijn kielzog. Toon Vandebosch, de derde eend in de bijt, volgde telkens op respectabele afstand. 

Toon VANDEBOSCH als aspirant (toen al behendig) in de aanval
tijdens een kampioenschap van België.
Toon Vandebosch pakte à la Toon Aerts uit met een blitzoffensief dat rendeerde, al moest hij zich tenslotte nog reppen om de snel naderende Niels Vandeputte af te houden en die ei zo na een uitzichtloze inhaalrace tot een goed einde bracht.
Velen hadden zwaar te doen met de pechvolle Niels. Stel evenwel dat hij alsnog Toon passeert dan zou die laatste het kneusje zijn geweest, waarbij dient beklemtoond dat het minder stresserend is om vanuit de luwte een verloren positie recht te zetten dan de pole position te verdedigen.
En aangezien de winnaar "altijd gelijk heeft"... Jelle Camps werd door Pauwels Sauzen - Bingoal als verkenner uitgestuurd. Hij werd gauw overruled door Niels Vandeputte tot die door een sputterende ketting al te lang werd opgehouden. Toon zag de kans schoon om toe te slaan, hij nam gestaag meer voorsprong terwijl Niels zijn tweede adem niet meteen vond en zelfs moeite had om de blokkerende Timo te passeren. Hij kwam evenwel op kruissnelheid en bracht Vandebosch alsnog in verlegenheid.
Toon Vandebosch is een adept van de geleidelijke progressie. Bij de aspiranten en bij de nieuwelingen werd hij in het BK opeenvolgend vierde, achtste, zesde, vijfde en zesde. Als eerstejaarsjunior haalde hij in 2016 verrassend het podium, dat hij deelde met de inmiddels gestopte Jappe Jaspers en Seppe Rombouts. Het was dan ook géén totale verrassing dat Toon het jaar daarop de titel veroverde vòòr Yentl Bekaert en Timo Kielich. Als eerstejaarsbelofte knalde hij op zijn elan door als tweede na titelverdediger Thijs Aerts en leek er een nieuwe titel in de maak maar in Kruibeke 2019 liep het voor geen meter en het draaide op een desastreuze veertiende plaats. En toen kwam de bevrijdende Antwerpse Linkeroever, die alles sloeg.
Sommigen zullen opperen dat Toon niet de betere is van Timo noch van Niels. Misschien is dat ook zo en dat hoeft niet maar wat nog niet is, kan nog komen. Het WK in Dübendorf (Zwits.) over drie weken wordt de volgende uitdaging.
“Zij zullen er als partners in crime op afgaan”, zegt vader Vandebosch. “Wie die dag de beste is, zal door de anderen gesteund worden. Op grond van de Wereldbeker en de uci-ranking zijn zij hoegenaamd niet de grootste kanshebbers. Dat zijn eerder de Zwitser Kevin Kuhn, de Nederlander Ryan Kamp en de Fransman Antoine Benoist. Het podium wordt heel moeilijk en dus kunnen onze jongens enkel maar verrassen en dat zullen ze ook proberen te doen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten