donderdag 23 januari 2020

Peter Farazijn 
zet beide schouders onder de Youngster Coast Challenge

Peter Farazijn is door organisator Bert Pattyn onder de arm genomen van om de Youngster Coast Challenge (1.2u), die op vrijdag 20 maart Bredene en Koksijde wordt verreden, tot een topper uit te bouwen. Deze op en top West-Vlaamse race is, na de Tour de Tunisie (10-14 maart), de tweede manche op de internationale u23 kalender en wil véél méér zijn dan een afwachtingskoers zijn voor de Bredene Koksijde Classic. 
Peter is vereerd met zijn aanstelling tot coördinator en wil graag instaan voor een rijk gestoffeerd deelnemersveld. Er zijn nog drie teamplaatsen te begeven. In dat verband wil ik hem graag deze uitdagingen voor de voeten gooien: het Team Monti (waarvan Stefano Museeuw deel uitmaakt) en Hagens Berman - Axeon, geleid door Axel Merckx. Peter zal voorts zelf wel inventief genoeg zijn om een attractief deelnemersveld samen te stellen. 

Peter Farazijn, die op 27 januari 51 jaar wordt, was een karaktervol contractrenner van 1990 tot en met 2005. Hij was helper van meerdere meesters maar zal vooral herinnerd worden als de sidekick van Frank Vandenbroucke. Zijn dienende rol belette hem niet om in zowel de Ronde van Vlaanderen, Paris-Roubaix, Liège-Bastogne-Liège als de Giro di Lombardia in de top twintig te eindigen, zo ook in de Tour, waarin hij met zijn negentiende eindplaats in 1998 de hoogst eindigende Belg was. In de Ruta del Sol, La Flèche Wallonne, Gent-Wevelgem, de E3 Harelbeke en de Omloop Het Volk was hem een top tien weggelegd. Hij behaalde een voorname overwinning in de G.P. de Wallonie van 1994.

Peter behield nauwe affiniteit met het wielrennen door het veelvuldig bijwonen van wedstrijden en de betrokkenheid van zijn drie oudste kinderen. Hij droomde ervan dat zijn oudste zoon Maxime hem zou overtreffen. Voor zover dat niet meer lukt, dan zal Emiel, zijn jongste, het met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid proberen.
First things first evenwel en dat is het koesteren van zijn geesteskindde Youngster Coast Challenge, waarvan het traject is uitgetekend met passages door het Heuvelland en De Moeren, twee uiteenlopende scherprechters die het peloton progressief zullen uitdunnen met een spraakmakende winnaar als uitkomst in de opvolging van de Duitser Niklas Märkl, die de halve West-Vlaming Jarne Van de Paar, de Deen Alexander Salby, de Nederlander Jasper Rasch, de Noor Sören Waerenskjold en de Brit Matthew Bostock of zes verschillende nationaliteiten, wat bijzonder veel zegt over het internationale karakter van deze topper voor beloften. Het jaar voordien won Sasha Weemaes wat toen nog de Handzame Challenge heette.

De Youngster Coast Challenge is gepromoveerd tot het 1.2u - niveau en heeft dezelfde start- en aankomstlocatie als de contractrenners.
“Toch is het parcours verschillend”, licht Peter toe, “want beperkt inzake aantal kilometers, zodat we ons linea recta naar het Heuvelland met vooral de Kemmelberg spoeden en van daaruit naar De Moeren, de scherprechter. Vooral de wind wordt een belangrijke factor voor het verloop en de uitkomst van deze specifieke koers, een mix van hoogtemeters en waaiervorming. Ik zet er graag mijn fitte schouders onder.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten