woensdag 8 januari 2020

Circus - Wanty Gobert wel degelijk geflikt door de UCI

Het leek de logica zelve maar bij nader inzien werd Circus - Wanty Gobert wel degelijk geflikt door de UCI. De voorbije jaren volstond het om in de uci-ploegenranking het tweede beste procontinentale team te zijn voor een wildcard in de Tour. Begin 2020 kwam daar dus verandering in omdat Cofidis een World Tour Team werd, waardoor er (voor het eerst sedert 2013) negentien in plaats van achttien WTT zijn, waardoor enkel het beste procontinentale team startrecht kreeg in de Tour.
Joost (of is het David Lappartient?) mag weten vanwaar men het plots haalt om Cofidis te laten promoveren en dat niet eens ten koste van een ander WTT. Die gunstmaatregel genoot ook Israel Start-Up Nation, dat de licentie van Katusha overnam.  
In de UCI-ploegenranking van 2019 staan Israel Cycling Academy en Katusha op de 19de respectievelijk 23ste plaats, CCC op de 20ste en Team Dimension Data op de 22ste. Het ware logisch geweest dat één van deze had moeten wijken voor het (met Guillaume Martin en Elia Vivianiopgelijste Cofidis. Al deze teams worden ruim voorafgegaan door Wanty Gobert, dat helaas 66 punten minder telt dan Total Direct Energie. En dan zijn er ook Vital Concept - B&B Hotels en Arkéa-Samsic, die op de 26ste respectievelijk 27ste plaats hooguit half zoveel uci-punten sprokkelden als Wanty Gobert. Arkéa-Samsic, dat Nairo Quintana aanwierf, had het volste recht op een wildcard. Vital Concept - B&B Hotels daarentegen kan daar sportief allerminst aanspraak op maken maar dat deed er niet toe wel het feit dat “het anders gedaan was met die ploeg”. 
Dat had ook Circus - Wanty Gobert kunnen aanvoeren. Indien het naar het Hof van Arbitrage voor Sport stapt dan wordt het bijna zeker in het gelijk gesteld.
Men zou ook tot een consensus kunnen komen en Circus - Wanty Gobert een extra wildcard voor de Tour bezorgen. 21 of 22 ploegen; wat maakt het eigenlijk uit? Dat zullen de UCI noch ASO toestaan want ze moeten hun reglementen à la tête du client toepassen. Luister naar hun woorden maar let dus niet op hun daden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten