zondag 14 november 2021

Cyclo TOURKI Team

een lovenswaardig project!

 

 

 Rayane ARIFI, die net als Muhammad Ali KABOU al meerdere
knappe resultaten behaalde bij de aspiranten, zelfs in Oost-Vlaanderen.
 

In Molenbeek (rue de Laekenveld 2) werd op 9 september 2020 een interessant project in het leven geroepen om Belgische tieners van Marokkaanse origine de kans te bieden om hun wielerpassie optimaal te beléven en een ideaal platform te bieden om in hun sport zo vèr mogelijk te komen. Er werd zelfs een wielerschool in het leven geroepen voor 8- à 18-jarigen. Mourad Akasri is van één en ander de fiere voorzitter, die ook veel affiniteit heeft met het voetbal (Union Saint-Gilloise en Futsal Koekelberg).

 

Marokko is inzake wielrennen géén ontwikkelingsland! De Tour de Maroc was/is het vlaggenschip van de beperkte binnenlandse kalender en werd 32 keer georganiseerd vanaf 1937 maar werd de jongste jaren omwille van Covid-19 afgelast. De Belg Laurent Evrard was in 2019 de laatste winnaar. Hilaire Couvreur (1953) en Jan Adriaensens (1955) zijn meer illustere Belgische eindwinnaars zoals ook de Zweed Gösta Petterson (1967). Thuisrenner Ben Mohamed El Gourch is met drie stuks (1960, 1964 en 1965) en andere podiumplaatsen de primus inter pares.

Coureurs van betekenis heeft Marokko niet meer zoals wel een beetje halfweg de vorige eeuw toen het (als Franse kolonie) met Custodio Dos Reis zelfs een rit won werd in de Tour. Custodio, die al in 1959 op zijn 37ste overleed, moet zowat het historisch boegbeeld zijn voor de fraaie Marokkaanse enclave in België.

Intussen hebben twee discipelen van het Cyclo Tourki Team zich dit jaar al laten opmerken in de Belgische koersen voor aspiranten.

Muhammad Ali Kabou (°1 januari 2009) won zelfs in Ottergem, waar hij eind juni al derde werd en daarna hij nog viermaal in de eerste vijf eindigde.

Rayane Arifi (°22.1.2008) won de tijdrit in Frameries maar behaalde ook viermaal een top vijf in Vlaanderen met bovenal een tweede plaats in Leeuwergem.

Muhammad Ali Kabou en Rayane Arifi namen in 2021 nog geen deel aan de Waalse noch de Belgische kampioenschappen. Dat zal allicht, met nog enkele andere kompaantjes, wel het geval zijn vanaf 2022.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten