zondag 14 november 2021

Nog een verrassende last minute …

 

Jakub MARECZKO

alsnog naar Alpecin-Fenix?

 

Hij mag dan al om en bij de 60 overwinningen als contractrenner behaald hebben, een ‘groot licht’  kun je Jakub Mareczko bezwaarlijk noemen. Hij zette vier keer aan in de Giro en één keer in de Vuelta maar voltooide dgeen enkele. In de Giro van 2018 werd hij wel tweemaal tweede na Fernando Gaviria en in die van 2019 (in Tel Aviv) na Elia Viviani.

Van 2015 tot en met 2018 was hij één van de vaakst winnende contractrenners, gemiddeld dertien keer per seizoen. In 2017 werd hij met Fernando Gaviria en Marcel Kittel zelfs de internationale zegekoning maar inzake kwaliteit geraakte Jakub zelfs niet aan de enkels van de twee anderen. 

Voor Jakub Mareczko waren het inderdaad vrijwel allemaal bescheiden overwegend ‘exotische’ successen, in rittenkoersen van niet-traditionele wielerlanden: 18 in de Tour of Taihu Lake (annex eindzege in 2015 en 2017), 7 in de Tour of Hainan, 6 in de Tour de Maroc, 3 in de Tour of Qinghai Lake, 3 in de Tour de Langkawi, 2 in de Tour of Turkey, 3 in de Tour de Hongrie en 2 in de Sharjah Tour, …

Enkel de laatste uit het lange rijtje deed er wat toe: in de korte openingsrit van de Settimana Coppi & Bartali (waarin hij in 2016 ook al een dagzege had behaald) klopte hij eind maart 2021 zowaar Mark Cavendish! 

Jakub Mareczko stapte in 2019 voor twee seizoenen over naar het sterk overroepen CCC Team (World Tour) en in 2021 naar het Italiaanse inmiddels ter ziele gegane Vini Zabù. Zijn zegecijfer verpulverde

In 2019 won hij zelfs geen enkele keer, wel opnieuw in 2020 (een loepzuivere hattrick in de Tour of Hungary) en tweemaal in 2021, dat hij begin oktober afsloot met een knappe zesde plaats in de Gran Piemonte. Misschien gaf vooral dat laatste om hem alsnog te overwegen om in de sprinttrein de leemte op te vullen die de naar Bardiani-CSF-Faizane vertrokken Sacha Modolo heeft nagelaten. 

Of zou hij voor Alpecin-Fenix zelfs de derde sprinter zijn voor het geval Tim Merlier of Jasper Philipsen er niet bij zijn of het laten afweten? 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten