maandag 1 november 2021

 Wallonië’s hoop in bange dagen …

Arnaud DE LIE

de potentiële opvolger 

van Philippe Gilbert

 

Arnaud De Lie heeft slechts één campagne bij de beloften nodig gehad om door te stoten naar de beroepscategorie. 

John Lelangue is dit keer wel kort genoeg op het wiel geweest. Arnaud mag als de potetiële opvolger van Philippe Gilbert opgevoerd worden: beduidend minder goed op de hoogtemeters maar veel explosiever aan de finish. Indien je hem een sprinter noemt dan doe je hem schromelijk tekort catalogeer hem maar een finisher in het algemeen.

Zijn enige campagne als belofte werd een voltreffer. Dat ultrakort traject liep niet vooral via ééndagswedstrijden maar langs rittenkoersen: de loodzware Giro d’Italia u23 (driemaal een verre top tien, wat hij in de Tour de l’Avenir niet kon herhalen maar hij stelde er al evenmin teleur (2de in de derde rit na de 2,5 jaar oudere Nederlander Marijn van den Berg, die ook de vijfde rit won en eindwinnaar op punten werd), de Okolo Jiznich Cech (waarin Arnaud ei zo na alle ritten won en eindwinnaar werd op punten én met de tijd), de Circuit des Ardennes (Fr.) met een dagzege en in het Zeeuws Weekend (dat hij op de slotdag helemaal naar zijn pedalen zette met de dag- en de eindzege, bijgevolg ook de Road Series in hun totaliteit).

Het ééndagswerk werd niet overboord gekieperd. Op de openingsdag van het verlate seizoen werd hij meteen derde in de profkoers van Rotselaar, waar hij op het podium mocht glimmen naast winnaar Alvaro Hodeg (met dank aan de perfecte lead-out van Bert Van Lerberghe).

Daarna won hij driemaal aan het begin van de maand: op 3 juli de G.P. Color Code in Bassenge, pal in de Ardennen; op 8 augustus de G.P. de Saint-Souplet (Fr.) en op 5 september de Omloop Het Nieuwsblad in Zottegem, bezijden de Vlaamse Ardennen.

Een klimmer is aan Arnaud niet verloren gegaan maar de beperkte hoogtemeters pareert hij met overschot.

Meer divers vertrouwen kon hij niet tanken voor het WK in Leuven, op een kruisbestuiving van de Vlaamse en de Waalse hoogtemeters waarop hij voor de medailles zou hebben meegespeeld indien een vroege val hem niet had uitgeschakeld.

Doodjammer maar een tweejarig engagement bij een World Tour Team is duurzamer dan een regenboogtrui, die hem misschien een jaar langer in de wachtkamer had gehouden. 

"Ik denk niet dat ik te vroeg prof word", meent De Lie.

 Als ceo John Lelangue de voorbije twee jaar iets goeds heeft gedaan voor Lotto-Soudal dan is het toch wel het vastleggen van Arnaud De Lie. Er waren nogal wat andere kapers op die kust voor dit goudhaantje waarmee niet overhaast maar stelselmatig zal worden omgesprongen. 

Het mag erbij dat Lotto-Soudal daar in 2021 vakmanschap bij toonde, eerst met Brent Van Moer (23) en daarna met Florian Vermeersch (22). 

In 2022 is het de beurt aan Arnaud De Lie, een fijne kerel die hard zijn best doet om zich zo goed mogelijk in het Nederlands uit te drukken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten