woensdag 3 november 2021

Vice-wereldkampioen scratch

verschuift zijn prioriteiten 

 

Tuur DENS: 

studies kunnen wachten, de koers nièt! 

 

Tuur had zijn tijd niet in ledigheid doorgebracht, zo bleek bij de verlate opstart van het wegseizoen wanneer hij uitpakte met een dubbelslag in Zerkegem en Merelbeke, telkens met om en bij de 100 deelnemers. Op de Nationale Feestdag in Hulshout waren er dat nog anderhalve keer zoveel. De vierde zege in Moortsele liet wat langer op zich wachten maar dat hield verband met zijn gedeelde aandacht voor de baan. 

Tuur DENS was twee dagen na zijn zilveren WK-medaille niet te beroerd
om in Rollegem deel te nemen aan de voorlaatste manche van de Road Series
en er met Ramses DEBRUYNE resoluut voor de aanval te kiezen.

Die laatste overwinning werd behaald net vòòr zijn vertrek naar de World Cup in Cali (Col.), waar hij met Kenny De Ketele de madison zou winnen. Goed dat hij de baan vasthield zodat hij ruim een maand later in Roubaix vice-wereldkampioen scratch kon worden. Het viel hem te beurt op 21 oktober aan het begin van de koersweek van zijn leven want enkele dagen later mocht hij een tweejarig contract naamtekenen bij Sport Vlaanderen - Baloise. What a difference a week makes!

 

Behalve een dubbelbaan in het wielrennen vult Tuur zijn tijdig nog nuttiger in met universitaire studies voor burgerlijk ingenieur in Gent, die hij voortaan over nòg meer academiejaren zal uitsmeren. Die helemaal laten vallen zou niet matchen met zijn academisch gezin: papa Jan (ingenieur bij bagger- & maritieme werken De Nul, sector hernieuwbare energie -> windmolens op zee). en mama Isabel Decraene (leerkracht wiskunde aan het H.Hartinstituut in Heverlee) hebben overigens niet één maar drie zonen. De oudste zoon Wout doet universitaire studies handelswetenschappen in Hasselt, hij koerste ook maar schakelde vanaf 2016 naar het voetbal en is inmiddels een vaste waarde bij KAC Betekom, een middenmoter in derde amateur b. Benjamin Stan koerst ook, werd als tweedejaarsnieuweling kampioen van Vlaams-Brabant en lijstte dat op met een respectabel aantal ereplaatsen in de betere koersen.  

Het worden drukke donkere maanden te beginnen met de … Champions League Track met vijf manches die zich over vier weekends uitstrekken en waarop àlle medaillewinnaars van het EK en het WK zijn uitgenodigd voor de scratch en de afvalling: Velòdrom Illes Balears (Mallorca, 6 november)Cido Arena (Panevézys/Litouwen, 27 november), Lee Valley VeloPark (London, 3 en 4 december) en Sylvan Adams' National Velodrome (Tel Aviv, 11 december).

Bovendien is er van 16 tot 22 november de Zesdaagse van Gent. Wie er zijn sidekick wordt, wil Tuur nog even voor zich houden maar het zal alvast géén célèbre inconnu zijn.

De kortste dagen en de langste nachten zullen dus snel passeren. En daarop volgt, allicht vanaf mei, zijn debuut op de weg met de contractrenners. Dat laat hij gewoon op zich afkomen, al vermoedt hij dat de baan altijd zijn voorkeur zal wegdragen omdat het een exactere discipline waarin je dus beter tot je recht kunt komen. Het één hoeft het ander evenwel niet uit te sluiten en op zijn 21ste heeft Tuur tijd zat om één en ander op het juiste rijtje te zetten.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten