maandag 15 november 2021

Leer zijn naam maar ‘van buiten’

 

Biniam GIRMAY HAILU

éérste donkere Afrikaan op de hoogste etage van het wielrennen? 

 

Biniam Girmay Hailu? Pardon?! Inderdaad!

Ik zou zeggen maak er maar ‘Girmay’ van want de ranke Eriteër kon de komende tien jaar wel eens een vaak terugkerend thema worden.

Biniam liet zich een eerste keer opmerken in 2018 in de driedaagse Aubel-Thimister-Stavelot (2.1), waarin hij in de eerste rit op stap was met een zekere Remco Evenepoel en met wie hij driekwart minuut van de anderen wegreed. De dagzege was voor de veel snellere Biniam en Remco deed een uitstekende zaak voor de eindoverwinning. 

De Eriteër vervolgde zijn Europese verkenningstocht met dichte ereplaatsen in de Trofeo di Vertova (3de) en de Trofeo Emilio Paganessi (4de) en met een 2de plaats (na Enzo Leijnse, die op zijn beurt aan het verkommeren is bij Team DSM) in de G.P. Rüebliland (Zwits.). Biniam eindigde in de beide ‘Remco’ wereldkampioenschappen in de subtop.

Als neo-belofte kwam hij minder tot zijn recht. In 2020 begon hij uitstekend met een tweede plaats (na Giulio Ciccone) in de Trofeo Laigueglia. Pas begin september volgde de bevestiging met opnieuw een dichtste ereplaats (na Loïc Vliegen) in de Tour de Doubs en een vierde in de Giro della Toscana.

Bij Delko hield hij het in 2021 na de Vuelta Asturias (begin mei) voor gezien en bleef uit competitie tot Intermarché-Wanty-Gobert hem begin augustus opviste en tot eind ... 2024 in de armen sloot. Hij hervatte in de Tour de Pologne en dat leidde een fraaie nazomer en herfst in met een serie ereplaatsen én een overwinning in de Classic Grand Besançon Doubs. 

Zijn meest opgemerkte uitslag was zijn tweede plaats in het WK voor beloften in Leuven, waar hij enkel voor de licht afgescheiden Italiaan Filippo Baroncini moest wijken én waarmee hij, net als eerder in Overijse (7de), bewees dat zelfs het stevige Vlaamse hellingenwerk hem moet liggen. Biniam sloot af met vijfde plaatsen in ‘zijn’ andere landen: La Route Adélie de Vitré (Fr.) en de Gran Piemonte (It.).

De conclusie mag zijn dat Intermarché-Wanty-Gobert er op kortere termijn een gouden aanwinst zal aan hebben, hij lijkt mij zelfs een potentieel type - Greg Van Avermaet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten