maandag 8 november 2021

De virtuele Europese kampioen der éérstejaars

 

Ook Viktor VANDENBERGHE

verdient meer dan wat aandacht


Zijn vierde plaats op het EK is wat tussen de plooien gevallen van Aaron Dockx’ triomf. Viktor Vandenberghe arriveerde op net geen minuut en amper 12” na David Haverdings (Ned.) en Luca Paletti (It.). Dat bewerkstelligde hij ondanks een startpositie op de vijfde rij, die hem tot een krachtenslopende inhaalrace noopte.

“De eerste ronde verliep hectisch”, verduidelijkt Viktor. “Pas bij de eerste passage aan de materiaalpost was er ruimte om op te schuiven. Ik geraakte op de steile klim naar de finish zelfs in het kielzog van topfavoriet David Haverdings en van Luca Paletti tot ik opgehouden door de val van een andere renner. Er viel opnieuw een gaatje dat niet meer gedicht kreeg. Met een betere startpositie eindig ik allicht op het podium maar mijn vierde plaats mag de volle smaak van een onderscheiding hebben.”

 

Wat het nog straffer maakt, is dat Viktor binnen de top vijf de enige van het bouwjaar 2005 is zodat hij als de virtuele Europese kampioen der eerstejaars mag aanzien worden. Dat belooft voor zijn onmiddellijke en verdere toekomst: het WK in Fayettevelle (waarvoor hij zijn selectie nu wel op zak zal hebben) respectievelijk de winter van 2022-2023, waarin hij de dominante rol van Aaron Dockx kan overnemen.

Bij de nieuwelingen zat het er niet meteen aan te komen dat Viktor Vandenberghe zo’n hoge vlucht zou nemen. Hij en Mike Uytterhoeven begonnen op 11 januari 2020 met evenveel overwinningen (9) aan het BK in Antwerpen, waar Mike sant in eigen regio werd terwijl Viktor er ook nog Ferre Urkens moest tussen laten. 

Viktor VANDENBERGHE behaalde in Dikkebus zijn tweede overwinning
op de weg. Hij haalt het van Canguru-duo Viggo VAN NESTE
en Victor VANEECKHOUTTE en van Xander SCHELDEMAN.
Pittige bijsluiter: Aaron DOCKX won op dezelfde aankomststrook in 2020.

Viktor Vandenberghe reed na de verlate opstart vanaf 1 juli 2020 enkele koersen op de weg maar kon er zich niet meteen in vinden. Hij zette liever weer vol in op het veld, waar hij na een tweede en derde plaats driemaal op een rij won. Op 19 oktober 2020 legde Covid-19 de sportcompetities van de jeugd helaas weer stil. 

Viktor zag het niet zitten om een klein jaar op zijn honger te blijven en schakelde vanaf half juni 2021 naar de weg. Dat bleek dit keer wel een voltreffer want behalve in het regionale circuit (4 overwinningen, onder meer in eigen Vichte) onderscheidde hij zich ook in de Ardennenkoersen van Herbemont (6de) en Couvin (7de). 

Dat mocht volstaan als aanloop naar zijn tweede (hopelijk) volle winter in het veld, waar hij inmiddels al een mooie buit heeft binnengehaald maar nog niet voldaan is. Volgende zondag is er de Wereldbekermanche in Tabor (Tsjechië), die zijn kandidatuur voor het WK in Fayettevelle nog wat extra kracht moet bijzetten.

Viktor kan dus, zoals meer anderen van de happy few, l’embarras du choix hebben. Dat hij deel uitmaakt van Bert Containers - Pauwels Sauzen wijst op een initiële voorkeur voor het veldrijden maar het één hoeft ook voor hem het ander niet uit te sluiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten