dinsdag 2 november 2021

 Het kan verkèren en hopelijk doet het dat opnieuw

Ramses DEBRUYNE

stond een jaar geleden ongeveer 

waar Alec SEGAERT nu staat

 



Ramses Debruyne had zich in 2019 (6de in de Guido Reybrouck Classic, 5de in de Ronde van Vlaanderen, 3de in het BK tijdrijden, 9de in de Course de la Paix, 2de in Aubel-Thimister-Stavelot, …) en in het omwille van Covid-19 gebalde 2020 (2de in het BK op de weg, 5de in La Philippe Gilbert, ...) nationaal en internationaal opgewerkt tot één van de beste junioren. Uit meerdere aanbiedingen koos hij voor Lotto-Soudal omdat dit team het best matchte met zijn universitaire studies bio-industriële wetenschappen.

Ramses DEBRUYNE in eigen Rollegem in de aanval met Tuur DENS,
de kakelverse vice-wereldkampioen scratch die kort daarna contractrenner
werd bij Sport Vlaanderen - Baloise, waarop Ramses vol wil inzetten vanaf 2022.


2021 werd een seizoen van kommer en kwel door een weerbarstige knie, waarmee hij vrijwel overal vèr achter de feiten koerste. De eerste twee dagen van de Tour de Savoie Mont Blanc (7de in de proloog en 6de in de openingsrit) leken de ommekeer in te luiden en deden hem zijn zinnen zetten op de slotrit naar La Toussuire, waarin hij meeschoof in de vroege ontsnapping. In de afdaling van de Col de la Croix de Fer liep het fout. De drager van de bolletjestrui schoof uit en sleurde Ramses mee het ravijn in. En waarop kwam hij terecht? Op zijn beproefde knie die in de pijnmodus herviel en van de rest van het seizoen een opgelegd nummer maakte. 

Begin september kon hij met Arnaud De Lie, Milan Fretin, Liam Slock, Luca Van Boven en Lars Van Ryckghem nog zijn steentje bijdragen tot de derde plaats van Lotto-Soudal in de ultrakorte proloog van de Tour of South Bohemia en tot de dag- en de eindzege van Arnaud De Lie

Hij keerde met een beter gevoel terug naar eigen land maar diende er genoegen te nemen met een 69ste plaats in Liège-Bastogne-Liège. En de aansluitende Ronde de l’Isard moest hij al na twee dagen verlaten. 

Mentaal kun je amper dieper zakken en toch vermande Ramses zich nog in eigen Rollegem (waar Arnaud De Lie de eindzege in de Road Series vastlegde) en in Ichtegem, al was het maar om met een bemoedigend geval aan het winterreces te beginnen en het af te sluiten met een pijnvrije knie en zonder wijsheidstanden.

Hoe cruciaal wordt 2022? Minder dan gedacht want vergeet daarbij niet dat Ramses vrijwel het hele seizoen 2021 als 18-jarige doormaakte. 

In de lente van 2022 zullen vooral zijn academische studies cruciaal zijn. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten