donderdag 18 november 2021

Studies … geneeskunde houden Vincent VAN HEMELEN nog wat langer in de wachtkamer



Vincent koerste als tiener meer prestatie- dan resultaatgericht. Vooral als tweedejaarsjunior zette hij mooie stappen: derde in de Ronde van Vlaanderen en in de Memorial Igor Decraene. Met dat laatste bewees hij dat hij van het tijdrijden, zijn vermeend pijnpunt, een werkpunt had gemaakt.  




Vincent liet zich in dat 2018 ook buiten de landsgrenzen opmerken, inzonderheid in Frankrijk, waar het hem allesbehalve meezat.In de Ronde des Vallées viel hij zwaar op de openingsdag maar hij wilde, na zo’n verre verplaatsing, niet zomaar wijken.‘s Anderendaags werd hij dertiende in de tijdrit ondanks een gekneusde elleboog, een geraakte kuitspier en diepe schaafwonden.Brute pech herhaalde zich in de tweede en de derde rit der Ain Bugey Valromey Tour (Fr.) zodat ook daar een mooi klassement foetsiewas. Die beproevingen staalden hem voor de heikele overstap naar de beloften.


Vincent begint in 2022 aan zijn ultieme campagne bij de u23. Het voorbije anderhalve seizoen verliep moeizaam maar in 2021 veerde de ranke Morkhovenaar hoog op, niet zozeer met overwinningen (ééntje maar -> het kampioenschap van Antwerpen tijdrijden) maar met een recital van ereplaatsen met meerwaarde: de Ardennenkoers van Herbeumont (2de na Liam Slock), het BK tijdrijden (5de), G.P. Rik Van Looy (4de), de Ronde van Vlaams-Brabant (2de na de beter omringde Tomas Kopecky), de (Fr.). Saint-Brieuc Agglo Tour (2de na Johan Le Bon, de wereldkampioen der junioren van 2008), de Flanders Tomorrow Tour (3de na Mick van Dijke en Daan Hoole die bij Jumbo-Visma respectievelijk Trek-Segafredo debuteren in de World Tour), de Memorial Igor Decraene (2de na Branko Huys), de (Fr.) Tour de Moselle (2de na Valentin, de jongere broer van Aurélien Paret-Peintre, die hij vervoegt bij AG2R Citroën).

 

Vincent gooide vooral op de Franse hoogtemeters hoge ogen en dat bleef niet onopgemerkt. Eén en ander promoveerde hem tot een eyecatcher van de scouts naar jonge talenten. Er waren contacten met Lotto-Soudal en Bingoal - Pauwels Sauces WB maar overstappen naar Lotto-Soudal u23 leek hem een idealere tussenstap om te combineren met zijn core business, studies geneeskunde. 

Behalve die ene (al aangehaalde) individuele overwinning won Vincent met Lars Craps, Felix De Groef, Len De Pauw, Robbe De Weert en Jasper Kaesemans de ploegentijdrit van de Tour de Moselle. Dat collectief succes is hem meerdere regionale successen waard. In die Franse rittenkoers zat er voor Vincent nog veel meer in. In de openingsrit viel hij aan op tien km. van de finish en had gewonnen spel tot hij lek reed en door de eerste zeven achtervolgers overstoken werd en op 24” gezet, anders had hij er, behalve de dagzege, misschien ook de eindoverwinning behaald.


Vincent Van Hemelen is niet vooral een veelbelovend coureur maar bovenal een knappe student geneeskunde, waarmee hij de sporen wil drukken van illustere zijn papa Geert (dokter) Van Hemelen, coördinator voor Hoofd- & Halsheelkunde in de ZMACK-associatie (een groepering van dertien mond-, kaak- en gezichtschirurgen) in het AZ Monica Antwerpen en het H.Hart Ziekenhuis Lier, die absolute top zijn in Europa.

Hoe prioritair de geneeskunde voor Vincent ook is, toch kan hij er de koers (nog) niet helemaal voor laten varen en dus zit er niets anders op dan zijn academische studies over meer jaren te spreiden, wat hij met bravoure doet. 

Ook Lars Droogmans (Basso Team Flanders) en Rune Herregodts  (Sport Vlaanderen - Baloise) doen dat. Het lijkt een onmogelijk spagaat dat hen sowieso zal stalen voor het algemene leven.  


1 opmerking: