vrijdag 19 november 2021

Tim MEEUSEN

talentscout van young 

Bora-Hansgrohe

 

De naam Tim Meeusen zal niet bij héél vélen meteen een belletje doen rinkelen, maar wat nog niet is, kan nog komen, al zal dat nooit z’n initiële bedoeling zijn. 


Tim MEEUSEN (rechts) naast de immer lachende Cian UIJTDEBROEKS,
voor wie hij op het BK tijdrijden in Koksijde de honneurs mocht waarnemen.



In Tim heb ik mij tweemaal … vergist. Eerst dacht ik dat hij een steengoed beroepsrenner zou worden en toen dat anders uitviel, waande ik hem een flierefluiter. Hoe vèr kan een mens er naast zitten?!

Nijlense Tim, die naar het Aaltserse is uitgeweken, was rond de eeuwwisseling veelbelovend. Behalve tweemaal kampioen van Antwerpen worden (en bij die gelegenheid in 2000 zelfs Tom Boonen, Björn Leukemans en Nick Nuyensverslagen) won hij ook Brussel-Opwijk en de Vlaamse Pijl. Dat leverde hem twee nazomers op een rij een stagecontract maar geen effectieve verbintenis bij Tönissteiner op. Gérard Bulens had het meer voor centen dan voor talenten. En voor Tim was het naseizoen te ver gevorderd Tim om nog bij een convenabel team onderdak te vinden. Dat betekende (te) lang aanmodderen, behalve op 6 juli 2006 toen hij de kermiskoers van Melle won. Hij was dan bijna 31 jaar en aan zijn laatste kunstje toe in de trui van Pictoflex-Bikeland-Hyundai.

Tim werd bovenal getroffen door teelbalkanker, die hem minder goed bekwam dan Lance Armstrong. In het algemene leven kwam het wel helemaal goed met Tim. Hij trouwde met Elien (de bloedmooie zus van ex-renner Pieter) Van Loocke, met wie hij twee prachtige kinderen heeft: de 11-jarige Achille en de 12-jarige Anna, die beginnen koersen én crossen. In het Vlaams kampioenschap in Maldegem liep haar ketting meteen na de start af en was het direct over. Ze zette haar traantjes in adrenaline om en won twee dagen later het Oost-Vlaams kampioenschap van onder meer Febe Blieck, die tot dan toe al haar crossen had gewonnen.

 

Koersen was op het laatst een overwegend donkere tijd geweest voor Tim, die hem evenwel staalde voor het algemene leven. Zijn basisopleiding van automechanieker nam hij niet op, hij bleef wel in de sector voor een administratieve doorstart maar de koers liet hem niet los. Via Champion System kwam Tim in contact met NetApp dat in 2014 onder leiding van Ralph Denk een wielerteam opstartte dat vanaf 2015 Bora - Argon 18 en vanaf 2017 Bora-Hansgrohe werd. 

Snel werd duidelijk dat Denk en Meeusen voor mekaar meer dan wat konden betekenen. Tim, die het Belgische en het Nederlandse wielrennen nauwgezet volgt, werd als talentscout aangesteld en de eerste grote vis die hij aan de haak hielp slaan, was een zekere Cian Uijtdebroeks. Tim bestuurde de volgwagen toen Cian in Koksijde onverwacht kampioen van België tijdrijden werd, twee dagen na zijn onverwachte nederlaag in de Ain Bugey Valromey Tour. Tim had zijn  entree niet gemist en in zijn bevlogenheid wierf hij, in dienst van Bora-Hansgrohe, voor Team Auto Eder, de u19, ook Duarte Marivoet Scholiers (Kontich) en Mees Vlot (Ned.) aan, beiden zijn eerstejaars en mogen zich tot de happy few van de wielerjeugd rekenen.    


Geen opmerkingen:

Een reactie posten