Hervormingen van de wielerkalender zijn meer uitzondering dan regel
André van den Ende van WielerRevue wil het topwielrennen nog attractiever maken dan het nu is.
Zo zou hij de Giro en de Vuelta van plaats doen wisselen omdat de Italiaanse landtocht vrijwel elk jaar zijn traject moet aanpassen omdat één of andere col nog ingesneeuwd is. De Vuelta zal dat in mei niet voorhebben omdat de winter er daar al meer uit het land is en de cols wat lager (?).
Er is wat van aan maar niet de Giro noch de Vuelta zullen daar oor naar hebben want het inlev(er)ingsvermogen van RCS Sport respectievelijk ASO is vrijwel nihil.
André van den Ende zou de verschoven Giro integraal in september laten plaatsvinden opdat meer toppers zouden opteren voor de combinatie Tour-Giro. Het WK zou bijgevolg naar oktober opschuiven.
ASO, de eigenaar van de Vuelta, zal nooit aanvaarden dat ze op die manier ten opzichte van RCS Sport aan dominantie inboeten.
André van den Ende zou Paris-Roubaix voor altijd naar het najaar verplaatsen maar ook dat zal niet lukken omdat de Helleklassieker een onweerlegbare voorjaarskoers is die vervat zit in een pakket waaruit je het niet zomaar kan lichten. En voor de weersomstandigheden moeten ze het ook al niet doen want de éénmalige najaarseditie verzoop en dat was al sedert 2002 niet meer het geval geweest.
André van den Ende verliest de pedalen helemaal wanneer hij het Vlaamse openingsweekeinde naar het najaar wil verplaatsen. De Omloop en Kuurne zijn juist koersen die hun uitstraling danken aan de hunker van het nieuwe begin in Vlaanderen. In de herfst zou dat een flets afkooksel zijn.
André van den Ende breekt ook een lans voor het invoeren van de WK-ploegentijdrijden maar dan nièt samenvallend met de andere wereldkampioenschappen. Dat laatste is zeker een utopie. De ploegentijdrit is inderdaad een fascinerende discipline die ik als WK zou herinvoeren én waarmee ik elke grote ronde zou laten beginnen maar dan uitsluitend om de eerste drager van de leiderstrui aan te duiden.
De voorgestelde hervorming van dhr. André van den Eede is goedbedoeld maar zal geen effect ressorteren, evenmin als deze die ik bepleit.
. het drastisch reduceren van het aantal koersdagen der World Tour door het elimineren van verre overzeese verplaatsingen: Tour Down Under (vindt trouwens ook in 2022 géén doorgang), Cadel Evans’ Race (idem), de UAE Tour, de G.P. de Québec & de Montréal, de Tour of Guangxi.
. het inkrimpen van de Giro, de Tour en de Vuelta naar drie blokken van vijf in plaats van zeven dagen = een ‘besparing’ van 18 dagen;
… de kortere rittenkoersen van de World Tour maximum zes dagen laten duren.
Zoals ik al vermeldde: ook dit is very wishful thinking.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten