zondag 28 november 2021

Iets minder overbodig dan ‘De Flandrien’ …

Kristallen Fiets 2021

heeft enkele geheimen bewaard

 

Ruim een maand na ‘Sportwereld’ is het de beurt aan ‘Het Laatste Nieuws’ om enkele open deuren in te trappen met de verkiezing van de Kristallen Fiets.

Ik kan mij opnieuw bezwaarlijk voorstellen dat er anderen geïnaugureerd zullen worden dan Wout Van Aert (heren), Lotte Kopecky (vrouwen), Thibau Nys (beloften), Alec Segaert (junioren) en Steffen De Schuyteneer (nieuwelingen). 

Fout gedacht want er wordt, ‘hoe krenterig’, slechts één ‘Jonge Kristallen Fiets’ uitgereikt en dan stel ik een virtueel duel in uitzicht tussen de Europese kampioenen Nys (wegrit beloften) en Segaert (tijdrit junioren). Toch al één verkiezing die ertoe doet, net als die van de ‘Kristallen Zweetdruppel’ met vijf valabele kandidaten met eigen verdiensten die divers zullen geïnterpreteerd worden zodat het een moeilijk te voorspellen elocatie wordt. Tim Declercq is, met een loepzuivere hattrick, de titelverdediger, die naar de kroon wordt gestoken door Jonas Rickaert, Tosh Van der Sande, Nathan Van Hooydonck, Mauri Vansevenant en Gianni Vermeersch.

Juist, er is ook nog ‘dé ploegleider van het jaar’. Patrick Lefevere won die zevenmaal, hoewel hij enkel de twee eerste keren als ploegleider mocht aanzien worden want de stuurknuppel van de volgwagen hanteert hij nog maar heel zelden. Het is koffiedik kijken wie de opvolger wordt van Allan Peiper, Tadej Pogačars toeverlaat die inmiddels om gezondheidsredenen afhaakte. Misschien moet men zijn mandaat verlengen als een career achievement award. 

De 30ste Kristallen Fiets (Dirk De Wolf opende de lijst in 1992) is het jaarlijkse rendez-vous van de gestelde en algemeen aanvaarde ’lichamen’ van het Belgische wielrennen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten