zaterdag 20 november 2021

Mark CAVENDISH 

is hij een idioot of toch niet?

 

Het lijkt, wat betreft de continuïteit van hun samenwerking, niet meer goed te komen tussen Patrick Lefevere en Mark Cavendish. Dat ligt meer aan de renner dan aan de betaalheer. De Brit wil in het seizoen dat hij 37 jaar wordt, een hoger basisloon en dat één jaar nadat hij gratis en voor niets wilde overkomen om zich nog een laatste keer toprenner te voelen in de beste omgeving die er kon bestaan. 

Cavendish bracht zelfs eigen sponsoring mee om Lefevere van zijn betrouwbaarheid te overtuigen maar nog was Patrick niet te vermurwen: een renner moet zich niet inkopen maar verloond worden op basis van rechtmatige prestaties. Het waren de hete tranen van de Brit die Patrick alsnog over de streep trokken om Mark volgens een bonus malus te verlonen = een relatief laag basisloon, opgelijst met een attractief premiestelsel dat pas begin december 2020 geconcipieerd werd.

Cavendish overtrof in 2021 de stoutste verwachtingen en won na een serie dichte ereplaatsen vier ritten in de Tour of Turkey. Op dat moment had hij zijn comeback al gewettigd. Daar bleef het niet bij. Toen Sam Bennett aan de vooravond van de Tour zijn eigen ruiten insloeg, zat er voor Lefevere niets anders op dan Cavendish als stand-in te laten opdraven. Er werd meer van gehoopt dan van verwacht maar Mark Cavendish barstte andermaal uit zijn voegen met vier dagzeges, waarmee hij zijn totaal op 34 bracht en mathematisch naast Eddy Merckx kwam en met de groene trui daarbovenop. Patrick Lefevere betaalde zich niet ongaarne blauw maar het was welbesteed.

Toch ziet de ervaren ceo daar geen reden in om Cavendish in 2021 een hoger basisloon toe te zeggen en het jaar teveel te riskeren.  

Dat zou Patrick zelfs voor zijn eigen zoon niet voortvarend doen. Eind november 2020 deed Patrick mee aan de slimste mens ter wereld (waarin hij geen gelukkige beurt maakte maar zich wel kostelijk amuseerde), en vertelde hij met rechtmatige trots over zijn jongste zoon, die het tot helikopterpiloot gebracht had. Eric Van Looy vroeg of Thomas al zijn eigen helikopter had.

“Toch niet”, knipoogde Patrick, “eerst een beetje werken hé.”  

Waarom zou Patrick, wat hij (nog) niet deed voor zijn eigen kind, dan doen voor zijn aangenomen zoon, die gedateerd is?

Er is ook een precedent. Philippe Gilbert mocht na een bleek seizoen 2016 voor drie jaar tekenen bij Deceuninck-Quick.Step aan een relatief laag basisloon opgelijst met een huizenhoog premiestelsel. Phil bedankte met het winnen van de Ronde van Vlaanderen in 2017 en Paris-Roubaix 2019. Gilbert vond het een evidentie dat hij aan een veel hoger basisloon voor twee jaar zou mogen bijtekenen. Niet dus. John Lelangue zag er een opportunteit in wel raad op en liet Phil een driejarig contract tekenen bij Lotto-Soudal à rato van één miljoen (euro) per ... seizoen!

Gezien waartoe dat leidde? Patrick Lefevere wil zoiets in geen geval meemaken met Mark Cavendish. Het voortzetten van de lopende bonus malus is het hoogste wat hem zal weggelegd zijn. Indien hij dat niet genoeg vindt, dan moet hij maar oversteken naar de overkant, die hij al met schade en schande meemaakte bij Dimension Data en Bahrain Victorious.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten