donderdag 11 november 2021

Milan FRETIN

allrounder met hoge slaagkansen 

 

 

Ik heb: 

… Jean-Pierre gekend, hij hield het bij het regionale circuit, er was nauwelijks meer en anders;

… Steve gekend, hij maakte deel uit van het keurkorps van de Eddy Merckx Boys;

… Milan gekend, ik zag hem beginnen als aspirant en van meet af aan schitteren en dat is nooit gestopt.

 

Als je de drietrapsraket-Fretin hebt meegemaakt dan ben je niet meer van de jongsten en dus maak ik misschien ook nog hun viergeslacht mee, al is voorlopig is vooral het profdebuut van Milan aan de orde.

 



Milan komt bij Sport Vlaanderen - Baloise uitstekend terecht om zich klaar te stomen voor de World Tour, waarvoor hij op korte termijn met overschot in aanmerking komt.

Zijn tienertijd als coureur was een recital, doorspekt met highlights inzonderheid Limburgse, Vlaamse en Belgische titels. 



Zo werd hij als 13- en als 14-jarige aspirant kampioen van België tijdrijden maar na de middag geraakte hij net niet op de hoogste trede van het podium van de wegrit. 

Uitgesteld was evenwel niet verloren want als eerstejaarsnieuweling werd hij in Grandglise (waar hij het jaar voordien nog geklopt werd door Jarne Van Dyck) wèl wegkampioen van België. En als tweedejaarsnieuweling won hij de Topcompetitie nadat hij vroeg op het jaar aan de Blaarmeersen een verzameling baantitels was begonnen die hij als junior voortzette. 

Ook op de weg maakte hij zich als belofte waar met de voorlaatste dagzege in de Ronde van Oost-Vlaanderen als enige overwinning die ertoe deed. Hij was ook duurzaam aanwezig in buitenlandse rittenkoersen als in de Etoile d’Or (Fr.), de Okolo Jiznich Czech, de Tour de Bretagne en het afsluitend Zeeuws weekend, waar hij keer op keer dicht bij een dagzege kwam. 

Als teamplayer was hij een stichtend voorbeeld, zijn goede vriend Arnaud De Lie kan ons daar veel meer over vertellen. 

Gerechtigheid geschiedde: Milan, die via la mamma Angie Chiaverini ook Italiaans bloed in de aderen heeft stromen, treedt reeds als 21-jarige toe tot de beroepscategorie. In de tien jaar dat ik hem ken, liet hij zich nooit op een stemverheffing betrappen. Hij is de man van de daad niet van het woord en dat zal niet gauw veranderen, waarom zou het?! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten