zaterdag 6 november 2021

Niels DE ROOZE

is aan zijn oogstjaren begonnen

 

 

Niels De Rooze realiseerde een seizoen grand cru. In de betrouwbare ranking van firstcycling.com is hij the very best of the rest na de onbereikbare Rutger Wouters, die er in Burkina Faso alles aan doet om zijn vooropgesteld doel van 20 overwinningen te ronden.




Niels moet het met een derde van dat cijfer stellen, gelardeerd met een meervoud aan (dichte) ereplaatsen, zelfs in het BK in Bertem deed hij (vierde, net als in Stabroek 2017) mee voor het podium.

Na twee magere seizoenen was 2021 het koersjaar van zijn leven. Zeven overwinningen en twintig andere top tienen werden zijn deel. Vanaf de Nationale Feestdag behaalde hij het ene markante resultaat na het andere. 

Niels heeft veel van een diesel. Bij de aspiranten won hij als 13-jarige tussen de 14-jarigen een eerste en enige keer. Als tweedejaarsnieuweling veerde hij een eerste keer op: zeven overwinningen waarbij de begeerde Beker der Vlaamse Ardennen en de manche van de Beker van België in Rhisnes. 

Het leverde hem een overstap naar C.T. Menen op die hij pas tijdens zijn tweede campagne waarmaakte met vijf overwinningen en een sliert ereplaatsen in de mooiste koersen. Daar kon hij pas in 2014 aan laatstejaarsbelofte wat aan toevoegen: twee overwinningen, goed in de kampioenschappen en bovenal in het BK tijdrijden (8ste). 

De schwung kwam er nu helemaal in: zeven overwinningen (voor het Veranclassic-Ago van Geoffrey Coupé) in 2016 en in de belangstelling van MG-Sportgagne van de Nordist Guy Mollet. Dat ging tenslotte niet door en Niels vond een goed meevallend onderkomen bij het Tarteletto van Peter Bauwens. Hij zou de drie volgende jaren globaal slechts zeven overwinningen maar zijn palmares had meer kwaliteit.

“Het mooiste moment viel mij te beurt op mijn 24ste verjaardag in 2016 met een overwinning in de profkoers van Erpe”, herinnert Niels zich graag. “Die koers viel ook dit jaar samen met mijn geboortedag maar dit keer werd ik tot opgave gedwongen, een slechte herinnering zoals al mijn andere keren DNF.” 

Ook in 2018 vertoefde Niels op een wolk toen hij zowel het kampioenschap van het Waasland als de profkoers van Houtem-Vilvoorde won. 

2019 en 2020 werden door allerlei anti-omstandigheden veel minder die hij toch nog opgesmukt kreeg met een voltreffer: de profkoers van Erpe respectievelijk Les Hauts de France, een interclub. 

Toch moest het mooiste dus nog komen in 2021, vervat in een tweede plaats (na Rutger Wouters) in de betrouwbare ranking van firstcycling.com.

Dat in 2022 herhalen zal niet eenvoudig zijn, al zijn er dan wellicht meer wedstrijden met minder deelnemers. Zijn job (vanaf september 2020) bij De Post in zijn woonplaats Oudenaarde faciliteert de combinatie met het koersen. Niels is dan aan zijn ultieme seizoen als twintiger toe. 

Stoppen is hoegenaamd nog niet aan de orde want hij doet het nog oh zo graag, zelfs het trainen staat hem nooit tegen.

Conclusie: van Niels De Rooze hebben we het laatste nog niet gezien!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten