donderdag 4 maart 2021

Beslagen Bauke MOLLEMA schitterde met 

Mauri VANSEVENANT

kort op de hielen

 

De Trofeo Laigueglia heeft eindelijk (terug)gekregen waarop het al langer recht had: een winnaar met status! Bauke Mollema is een absolute meerwaarde op de erelijst van de Italiaanse openingskoers.

De 34-jarige Nederlander sloeg toe op de voorlaatste passage van de Capo Mele en deelde het podium met twee jonge twintigers: de voorlaatste Tourwinnaar Egan Bernal (24) en runner up Mauri Vansevenant (21). Clément Champoussin (22), bleef in de uitslag titelverdediger Giulio Ciccone (26) en de ‘eeuwig belovende’ Mikel Landa (31) voor.

Die vijf reden zowat een minuut weg van de eerste achtervolgers.


Voor de Groninger is dit toch al de 16de zege en daar zitten meerdere kanjers tussen. Hij combineert de ééndagswedstrijden met de rittenkoersen. Je kunt hem het best omschrijven als een duurzame middenklasser, die niet altijd van tegenslag gespaard bleef zoals vorig jaar in de Tour waaraan hij (blijkens zijn vierde plaats als titelverdediger in Il Lombardia) in bloedvorm begon.

 

Maar wat dan gezegd van Mauri (genoemd naar de winnaar van de Vuelta 1991) Vansevenant, de benjamin in de top van de uitslag? Op die leeftijd kon Mollema nog niet wat Seevie junior reeds vermag ook al omdat zijn 22ste levensjaar vrijwel helemaal in klierkoorts opging. 

Mauri volgde de gestelde lichamen ook tijdens de vier lokale ronden met telkens de Colla Micheri en Capo Mele, een bevestiging van wat hij (nochtans in nadrukkelijke dienst van Julien Alaphilippe) achttien dagen geleden tijdens de Tour de la Provence al voor het voetlicht bracht op Chalet Reynard.

De perfecte generale repetitie voor de Strade Bianche?! Toch niet! Met de Eernegemnaar wordt liever omzichtig omgesprongen: geen grote ronde dit jaar, ook de Vuelta (nog) niet, wel al rittenkoersen van een week maar nog geen Tirreno-Adriatico, komende zondag wel de Gran Premio Industria & Artigianato in Larciano en veertien dagen later de Settimana Coppi & Bartali, waarna het Baskenland, Romandië en Zwitserland. Die drie laatste zijn z’n eerste rittenkoersen in de World Tour waar hij nòg méér zal vernemen over zichzelf, ook als tijdrijder, het hem nog onbekende onderdeel.


Mauri Vansevenant kan de jonge versie van Bauke Mollema worden of zelfs van … Michel Pollenier. Het is evenwel te vroeg om hem in een vakje stoppen zoals hij eind januari al slim zelf deed “ik zou graag een luxeknecht van Remco zijn”. Oké, maar dan enkel in het geval dat zijn nòg een half jaar jongere kompaan een hoofdrol speelt in de grote ronden.

Hoe dan ook: Mauri is een nieuwe parel aan de rijke Vlaamse wielerkroon in het algemeen en aan die van Deceuninck-Quick.Step meer in het bijzonder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten