zaterdag 27 maart 2021

 Hij rondde een on-der-bro-ken solo van 60 km. af

Kasper ASGREEN 

ontmijnt de fabel van de ‘Grote Drie’

 

 

Wout Van Aert en Mathieu van der Poel behoren ook na Harelbeke tot de intrinsiek beste coureurs van het huidige peloton bij wie Kasper Asgreen (als dat al niet was gebeurd) de aansluiting heeft gemaakt en daarmee de dwaze fabel van de Grote Drie ontmijnd. 

Wout en Mathieu zijn in de nadagen van hun impasse in Gent-Wevelgem 2020 partners in crime geworden, een entente die in de E3 eerst ontregeld werd door Wouts lekke band na 72 km. en vervolgens door zijn overmoed op het Vossenhol. Mathieu stond er van dan af alleen voor omdat hij misschien te gierig was om de kansloze Markus Hoelgaard en Dylan van Baarle vòòr zijn kar te spannen? Mathieu zou hij toch stilaan moeten weten dat winnen een onderneming is. Of heeft hij die krenterigheid geërfd van zijn pappie Raymond Poulidor?

Goed dat Bjarne Riis Kasper Asgreen tipte bij Patrick Lefevere want Brian Holm had hem (al of niet bewust) zowaar over het hoofd gezien. Kasper was als belofte nochtans vijfde geworden in het WK tijdrijden 2016 en het jaar daarop Europees kampioen vòòr Mikkel Bjerg, de aanstaande drievoudige wereldkampioen in die discipline.

Kasper begon opmerkelijk aan het seizoen 2018 waardoor hij al in april de overstap kon maken van Team Waoo naar Deceuninck-Quick.Step, dat daar (zoals Riis verzekerde) geen spijt zou van krijgen. Kasper Asgreen werd in Innsbruck één van de zes wereldkampioenen ploegentijdrit en van dan af een alfaman binnen The Wolfpack. 

Die positie werd nog versterkt met een tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen 2019 waarin hij de betere was van Alberto Bettiol, die zich op een diefje uit de voeten kon maken. In de Tour of California (dagzege en derde eindplaats) legde hij er nog een laagje bovenop. Ook het tijdrijden bleef zijn dada, zelfs al moest hij zowel in de Tour de Suisse als in het EK het hoofd buigen voor een teamgenoot, Yves Lampaert respectievelijk Remco Evenepoel. Het WK tijdrijden in Harrogate (17de met 3’38” meer dan Rohan Dennis) werd een afknapper en brak hem meer dan wat als tijdrijder.

In Kuurne 2020, op de laatste Vlaamse koersdag vòòr de lockdown, voerde Kasper een nummer op dat hij niet gauw zou herhalen. Op 26 maart 2021 was het al zovèr, in de meest overtreffende trap nog wel: een solo van 66 km. vanaf de Boigneberg die in Vichte (op 12 km. van de fnish) onderbroken werd maar zeven kilometer verder hernomen werd. Kasper werd als veronderstelde geklopte opgeofferd als het eerste deel van een drietrapsraket. Werd hij terug bijgehaald dan zou Zdenek Stybar prompt overnemen en de vluchtgezellen zodanig afmatten zodat Florian Sénéchal de spurt van de stervende zwanen zou winnen. Dat deed de Fransman ook maar dan voor de tweede plaats want de kwikzilveren Deen  kreeg na het éérste als het lààtste woord.

Kasper, Mathieu en Wout zijn onwaarschijnlijke generatiegenoten want binnen een bestek van minder dan vijf maanden geboren met Kasper als Maagd die twee Watermannen overwon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten