dinsdag 9 maart 2021

Cees BOL verdrong Michael Matthews 

bij Team DSM

 

Wie won in Amilly de tweede massaspurt in Paris-Nice? Cees Bol! Blameer hem niet als un célèbre inconnu want dat is hij niet. Toch is het al ruim een jaar geleden dat hij een internationale overwinning behaalde: een dagzege in de Volta ao Algarve voòr Fabio Jakobsen, Alexander Kristoff, Elia Viviani, …

Daar bleef het, voor wat betrof 2020, helaas bij, al was hij er in de Tour wel tweemaal kortbij: derde (na Alexander Kristoff en Mads Pedersen) in de glibberige openingsrit in Nice en tweede (na Wout Van Aert) in Privas.

Tijdens zijn aanloop naar de beroepscategorie behaalde hij het soort overwinningen die je niet direct van een sprinter zou verwachten: de eindzege in Olympia’s Tour Nederland 2016, een dagzege in de Tour de Bretagne en winnaar La Flèche Ardennaise 2018. Het bewijst dat hij meer inhoud heeft dan een platte opportunist.

2019 bracht, na zijn overstap van SEG Racing Academy naar Team Sunweb, nòg meer én beter met winst in Nokere Koerse (op Pascal Ackermann) en een dagzege in zowel de Tour of California (op Peter Sagan) als in de Tour of Norway (op Alexander Kristoff) met als toetje zowaar een … voorsprongzege met driekwart minuut in de Oost-Vlaamse Sluitingsprijs van Zele.  


Cees Bol was dus helemaal klaar voor zijn doorstoot naar de subtop maar het gebalde 2020 bracht niet helemaal wat hij ervan verwachtte maar 2021 lijkt dat dubbel en dik te zullen goedmaken. Na een weinig bemoedigende aanloop in de Emiraten. Zijn spurtzege op de tweede dag van Paris-Nice in Amilly (waar hij Sam Bennett, Michael Matthews en Pascal Ackermann over de knie legde) zal, allicht gekoesterd worden als de mooiste totnogtoe. Misschien eindigt hij ook dicht in Milano-Sanremo of toch eerst proberen ook te winnen overmorgen in Bollène. Het zou hem extra boosten voor een dagzege in de Giro of de Tour. Na het verrassend doorsturen van Michael Matthews is hij de snelste die Team DSM in huis heeft. Tiesj Benoot en Nils Eekhoff hebben in Amilly aangetoond dat ze in hun afwerker het volste vertrouwen hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten