dinsdag 16 maart 2021

Ex-wereldkampioen tijdrijden 

junioren én beloften 

 

Mads WÜRTZ

bijna vijf jaar wachten

op zijn one hit wonder

 

Kopenhagen, 20 september 2011: Mads Würtz Schmidt werd in zijn thuisland wereldkampioen tijdrijden, de immer betreurde Michael Goolaerts werd dertiende op 1’09”.

Valkenburg, 17 september 2012: Mads werd als titelverdediger ‘slechts’ achtste. De onbekend gebleven Oskar Svendsen volgde hem op. Matej Mohoric en Maximilian Schachmann flankeerden de Noor op het podium. Nathan Van Hooydonck en Brent Luyckx werden zesde respectievelijk zevende. Mads Würtz had in het voorjaar Paris-Roubaix gewonnen, een dagzege behaald in de Course de la Paix en twee dag- en de eindoverwinning in de Driedaagse van Axel.

Als belofte kon je op heem geen peil trekken: 27ste in het WK tijdrijden 2013, het jaar daarop niet geselecteerd maar in Richmond 2015 helemaal terug met een wereldtitel vòòr de Duitsers Maximilian Schachmann en Lennard Kämna. Als titelverdediger bracht hij zichzelf in Doha 2016 in verlegenheid: 21ste met twee minuten meer dan de onbekend gebleven Duitser Marco Mathis. Eerder dat jaar had hij wel de Triptyque des Monts & Châteaux gewonnen (met Maximilian Schachmann als derde) én bovenal een dagzege behaald en de derde eindplaats in de Danmark Rundt met de contractrenners.

Katusha-Alpecin haastte zich om hem voor drie seizoenen in de armen te sluiten maar hij bakte er vrijwel niets van. Bij Israel Start-Up Nation leek het niets anders te worden tot op de voorlaatste dag van Tirreno-Adriatico wanneer de toppers het lieten lopen en hij de de geslaagde ontsnapping op gang bracht. Hij lokte Jan Bakelants, Emils Liepins, Nelson Oliveira, Brent Van Moer en Simone Velasco. De 27-jarige Deen regelde de krachtspurt en behaalde na vier jaar en 7,5 maanden later zijn eerste zege in de World Tour. Mads was ook de vorige dagen in de aanval geweest en daardoor de occasionele drager van de trui van de bergprijs.

Na die van Michael Woods in de Tour des Alpes-Maritimes et du Var was het voor Israel Start-Up Nation de tweede zege van het seizoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten