woensdag 10 maart 2021

 Mathieu en Wout met uiteenlopende ambities 

Ook Tirreno-Adriatico 

wordt hyperinteressant

 

Een eitje wordt het niet maar de 56ste editie van de Tirreno-Adriatico kun je bezwaarlijk loodzwaar noemen. Toch zijn het nog altijd de coureurs zelf die de zwaartegraad bepalen en die de prognoses hypothetisch maken.

Vandaag en volgende maandag is er een sprintersetappe. De tweede, de derde en de vijf ritten wordt een heuvelrace. De koninginnenrit op zaterdag wordt allicht bepalend. Na drie colline onderweg volgt de aankomst bergop in Prati di Tivo, veertien kilometer lang met een gemiddelde stijging van 7%. Indien de tussenstand dan nog een close game dan wordt de traditionele afsluitende tijdrit van 10 km. in San Benedetto del Tronto beslissend.

Julian Alaphilippe, Wout Van Aert en Mathieu van der Poelthe big three van Il Strade met Egan Bernal verrassend in hun kielzog zien mekaar vier dagen later terug. Wout gaat voor dagzeges én een goed klassement terwijl Mathieu voor dat tweede de neus ophaalt en waarmee hij zijn beperkingen camoufleert, hopelijk doet hij dat ook niet in San Benedetto del Tronto. Julian bengelt tussen Wout en Mathieu, de situatie van het moment bepaalt zijn verdere aanpak. Deze drie antagonisten zijn éénsluidender naar Milano-Sanremo toe: daar wordt het podium of jodium, de bevlogen uitdrukking die nu tot een vloek is gedegradeerd.

Het peloton van Tirreno-Adriatico bestaat gelukkig uit véél méér dan ‘n Fransman, ‘n Vlaming en ‘n Nederlander. Ondanks overlapping door Paris-Nice wordt er een exquise deelnemersveld uitgerold, aangevoerd door Egan Bernal en Tadej Pogacar, de twee recente winnaars van de Tour. Nog meer notoire klassementsrenners maken hun opwachting: Romain Bardet, Pello Bilbao, Damiano Caruso, Jakob Fuglsang, Patrick Konrad, Mikel Landa, Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot, Domenico Pozzovivo, Nairo Quintana, Marc Soler, Geraint Thomas, Simon Yates, Ilnur Zakarin, … 

Benieuwd hoe de youngsters Joao Almeida en Sergio Higuita zich tot hen verhouden.

Dan Martin en Michael Woods (de ‘good olds’ van Israel Start-Up Nation) moesten helaas te elfder ure ziek afhaken.

De sprinters komen een stijloefening houden voor de via Roma (indien het daar tot een spurt van een grote groep zou komen, wat ik sterk betwijfel). Davide Ballerini, Caleb Ewan, Fernando Gaviria, Elia Viviani, het klavertje vier onder de bolides bij wie Tim Merlier zijn aansluiting heeft gemaakt. We moeten zelfs niet meer benieuwd zijn hoe Tim zich tot die anderen verhoudt want Caleb is de enige die hij nog niet heeft geklopt, hij wordt ook wel de moeilijkste.

En dan is er ook nog ene Peter Sagan, nog één seizoen de best betaalde van het globale peloton,  die 45 dagen in quarantaine vastzat op Gran Canaria. Als dat maar niet zijn een eerste van een reeks alibi’s is om zijn uitbolscenario te verrechtvaardigen.

Na deze opsommingen is het verbazend dat ook in ‘de koers naar de zon’ een copieuze bezetting werd uitgerold. Het brengt in kaart hoe breed het huidige internationale peloton wel is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten