dinsdag 16 maart 2021

 

Wat zal Stefan KÜNG gevloekt hebben 

op Wout VAN AERT

 

Wat kregen we nu? Filippo Ganna die 422 dagen later  nog eens geklopt in een tijdrit. Stefan Küng was de eerste die (-5”) onder zijn tijd bleef. Gewonnen spel denk je dan maar dat was dan zonder de waard - Van Aert gerekend. Die deed er nog eens zes tellen van af zodat de Zwitserse wereldkampioen achtervolging van 2015 eigenlijk niet mag vloeken want hij werd onverkort op zijn waarde geklopt.

Overigens is het nog om een andere reden goed dat Stefan Küng en Filippo Ganna niet wonnen want ze hadden tijdens het loodzware weekend snipperdagen genomen.

En zoals ook kon verwacht worden maakte Tadej Pogacar er een erezaak van deze afsluitende tijdrit op toch 12” van Wout. Over elke kilometer deed hij niettemin ruim een seconde meer. Zijn 66 kg. wogen op dit biljartvlakke traject letterlijk niet op tegen de twaalf meer van Van Aert. Zaterdag op de Prati di Tivo waren de voordelen omgekeerd. 

Dat men aub na vandaag Wout Van Aert niet opnieuw opvoert als een uitgesproken kandidaat Tourwinnaar. Laat hem liever blijven zoals hij is en zien hoe wat en hoe op hem afkomt. Die aanpak hoeft niets uit te sluiten denkende aan Sean Kelly en Laurent Jalabert, in het hooggebergte en het tijdrijden is hij hun betere versie maar moet hij daarom al het andere laten schieten?

Mikel Landa is eigenlijk de dissonant op het eindpodium van de Tweezeeënkoers. Hij werd in de afsluitende tijdrit 79ste op 1’09”. Hij kan het gevecht met zichzelf, dat vooral in een tijdrit gevoerd wordt, niet aan wat hem toch niet belette een vaste waarde te zijn in de grote ronden en daarin een serie (dichte) ereplaatsen te behalen maar hij zal er nooit één winnen.

Matteo Fabbro, toch al bijna 26 jaar, werd mooi vijfde. Die moet ik eens nader belichten. Ik had verwacht dat Tim Wellens en Joao Almeida nog haasje over zouden doen met hem maar dat gebeurde niet. De Portugese pluimgewicht (63 kg.) reed een fabuleuze tijdrit (zevende op 24”) nadat hij als zuiderling op zondag een klap incasseerde in de Tappa dei Muri. Er zal nu nog meer aan de mouw getrokken worden door de kapitaalkrachtigste teams maar in zijn plaats zou ik toch eerst eens bij Enric Mas navragen of hij er nog geen spijt van heeft dat hij bij Patrick Lefevere is opgestapt.

Mathieu van der Poel heeft zich, zoals algemeen verwacht worden, niet gesmeten in deze korte tijdrit waarover hij 1’01” meer deed dan Wout Van Aert. Ik geraak er hoe langer hoe meer van overtuigd dat hij dit doet om zijn beperkingen op dit onderdeel te camoufleren. Zijn algemene status verbleekt er wat bij maar het is uiteraard zijn goed recht om liever te improviseren met flitsen. Indien hij zaterdag op de Poggio uitpakt met een explosie zoals in de Strade dan zullen er weinigen daar tegen bestand zijn. Voorafgaandelijk verwacht ik mij, en zeker bij het voorspelde slechte weer, aan een versnelling van Tadej Pogacar op de Cipressa. En wie dan niet mee is, zal gezien zijn. Dat zal Wout Van Aert niet gauw overkomen. 

En leg de (onthoofde) top tien van Paris-Nice maar eens naast die van Tirreno-Adriatico. Ik denk dat de ongelukkige Primoz Roglic de enige zou zijn geweest die in Italië een vinger in de pap zou hebben gehad. In het Baskenland vanaf het paasweekeinde ziet hij Tadej Pogacar terug, waar Joao Almeida, Egan Bernal en Wout Van Aert ontbreken.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten