zondag 14 maart 2021

 

Gino MÄDER ”net niet” 

zal ooit wel eens keren

 

Gino Mäder wordt stilaan een ervaringsdeskundige in het onderdeel “net niet”. Ruim vier maanden nadat hij in de voorlaatste rit van de Vuelta enkel de beter doserende David Gaudu moest laten voorgaan overkwam hem in de (ook al) voorlaatste rit van Paris-Nice net hetzelfde, dit keer met Primoz Roglic als ‘pretbederver’. De 24-jarige Zwitser kon beide prestaties verlengen in een aardig afgerond klassement: 20ste in de Vuelta en 10de in Paris-Nice.

Gino ondergaat al langer de beproeving van een al of niet frustrerende ereplaats. Het begon al in 2014 met een vierde plaats als eerstejaarsjunior in het Europees kampioenschap in Nyon (gewonnen door Edoardo Affini vòòr Jordi Warlop). Het jaar daarop profileerde hij zich meer als klassemenstrenner met een dichtste ereplaats in zowel de Tour de Pays de Vaud (na Adrien Costa) als in de G.P. Rüebliland (na Marc Hirschi). Tussendoor werd hij wel kampioen van Zwitserland vòòr Marc Hirschi. Hij rondde zijn mooie tijd als junior af met een vijfde plaats op het WK tijdrijden in Richmond.

Als neo-belofte trok hij de fraaie lijn niet meteen door. Pas op het einde van 2017 liet hij nog eens van zich horen met een derde plaats in de Piccolo di Lombardia. Dit was de aanzet van een consistenter 2018 met een dagzege (vòòr Aurélien Paret-Peintre) in de Ronde de l’Isard, een tweede plaats (na Stefan Bissegger maar wéér vòòr Marc Hirschi) in het kampioenschap van Zwitserland tijdrijden, een dagzege (vòòr Josef Cerny) in Tour Alsace en in de Tour de l’Avenir (derde) en vierde op het WK in Innsbruck, waar Marc Hirschi en Björg Lambrecht de eerste twee plaatsen innamen en Tadej Pogacar zevende werd. Dat sterke seizoen werd afgesloten met een dagzege en de dichtste ereplaats (na Fausto Masnada) in de negendaagse Tour of Hainan.

Gino Mäder was helemaal, klaar voor de beroepscategorie. Voor Team Dimension Data schreed hij onopvallend door 2019. Daar bracht hij verandering in vanaf de Vuelta van 2020. Nu zal hij wel helemaal gelanceerd zijn bij EF Education Nippo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten