dinsdag 2 maart 2021

Op Sporza (Eén) vanaf 15.10 u. 

Op de RTBF Sport vanaf 14 uur

 

Mathieu van der POEL ook in 

Le Samyn de maat der dingen?

Het moet zijn dat de persoon van José Samyn nogal empatisch was want reeds één jaar na zijn dood werd zijn eerste Memorial in het leven geroepen en een halve eeuw later bestaat hij nog steeds, zij het op wisselende locaties (thans van Quaregnon naar Dour). 

Dat het steevast de Waalse openingskoers werd, deed er ook geen kwaad aan. Aangezien Le Samyn in 1988 en in 2005 geen doorgang vond, is het dit jaar trouwens de gouden rememberance. 

Le Samyn (1.1) kan bogen op een fraaie bezetting, aangevoerd door Mathieu van der Poel, die zich misschien opnieuw laat inspireren door het mooie weer en door de data die Wout Van Aert liet optekenen tijdens zijn drie weken hoogtestage op Tenerife en die Mathieu misschien doen besluiten dat er ook bij hem nog enkele procentjes bij mogen. 

De kans is dus aanzienlijk dat Mathieu van der Poel ook in de zonovergoten Borinage de maat der dingen wordt. Benieuwd hoe de andere eyecatchers daarmee omgaan: John Degenkolb, Florian Sénéchal (winnaar in 2019), Niki Terpstra (winnaar in 2016 en 2018) en Sep Vanmarcke (zaterdag voor de derde keer derde in de Omloop).

Er zijn ook Jenthe Biermans (vijfde in Kuurne), Amaury (zoon van drievoudig winnaar Johan) Capiot, Dimitri Claeys, Aimé De Gendt (tweede in 2019 en in 2020), Stan Dewulf, Timothy Dupont, titelverdediger Hugo Hofstetter, Jonas Hvideberg, Olav Kooij, Gianni Marchand, Jonas Rickaert, Jannik Steimle, Bert Van Lerberghe, Jan-Willem van Schip, ...

Uitkijken ook naar Mark Cavendish, die in Almeria een goede beurt maakte tot hij door een lekke band te voet werd gesteld. Zelfs een ereplaats in Dour of er een kompaan aan de zege helpen zou een opsteker zijn. Volgens Tim Declercq moet hij evenwel niet wanhopen want El Tractor is er zeker van dat de Brit dit jaar minstens één koers wint.

Dries De Pooter, in Koksijde de kampioen van België junioren 2020 die uitstekend terechtkwam bij SEG, is 18-jarige dé benjamin. Eindigen met de hoofdgroep zou al heel wat zijn maar hij mag mij altijd verbazen met nog wat meer.

De vrouwen zijn aan hun tiende editie toe. Zeven (waarvan driemaal Chantal Blaak) van de negen vorige edities werden door een Nederlandse gewonnen. Misschien breekt Lotte Kopecky vandaag die ban.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten