donderdag 25 maart 2021

Wint Adam YATES 

zijn tweede rittenkoers 

in de World Tour?

 



Adam Yates staat op het punt om, een dik jaar na de UAE Tour, ook de Volta a Catalunya te winnen. Op Vallter 2000, waar hij ook dagwinnaar werd, nam hij een stevige optie op de eindzege in de 100ste Volta a Catalunya. In de tussenstand telt hij minstens een kwartminuut voorsprong. In de tijdrit was hij, met Joao Almeida, de beste klassementsrenner maar ’s anderendaags bracht hij de Portugees een fikse toe uit (+47”) waarvan die (met de bonificatie daarbovenop) in deze rittenkoers niet meer zal herstellen. 

Jhoan Chaves (+13”) keerde nog van ver terug, good old Alejandro Valverde (+19”) was de beste aanklamper en Harm Vanhoucke (+31”) de revelatie die Sepp Kuss‘opraapte’ en Hugh Carter bij zich hield.

De 28-jarige Brit is nog maar net aan zijn oogstjaren toe net als zijn kennelijk (nog) iets betere tweelingbroer Simon die een grote ronde gewonnen heeft, de Vuelta in 2018 en waar hij Tirreno-Adriatico 2020 aan toevoegde. Adam hield het bij een vierde plaats in de Tour 2016 en winst in de UAE Tour 2020 en nu wellicht ook de Volta a Catalunya.

Simon behaalde globaal ook zeven dagzeges in de drie grote ronden tegenover geen enkele voor Adam, die zich meer manifesteerde in de ééndagskoersen als winnaar van de Clasica San Sebastian 2015 en als vierde in Liège-Bastogne-Liège 2019.  

De twins zijn nog lang niet uitverteld in rittenkoersen met veel hoogtemeters maar of ze in de grote ronden ooit nog een bedreiging zullen vormen voor Tadej Pogacar en eventueel Remco Evenepoel is iets anders.

Harm Vanhoucke heeft zich na de UAE Tour en Paris-Nice reeds voor derde keer geprofileerd.  Een mindere tijdrit werpt voorlopig een dam op naar een spraakmakend klassement, al werd hij toch al elfde in Paris-Nice. Nu wenkt een top tien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten