zondag 7 maart 2021

Niet allemaal Strade en Paris-Nice wat de klok slaat

 

Ook kijken naar MARC 

in Roeselare en naar 

MAURI in Larciano

 

 

In de schaduw van de Strade Bianchi en Paris-Nice zijn er dit weekend nog twee interessante lager gecatalogeerde koersen.

 

Dicht bij huis is er, een week vòòr zijn 50ste sterfdag, de G.P. Jean-Pierre Monseré (1.1 en de tweede manche van de Bingo Cycling Cup) van en naar Roeselare die in 2012 van wal stak als een kermiskoers maar vanaf 2017 een doorstart nam als 1.1 met Laurens Sweeck en de inmiddels gestopte André Looij (Ned.) als eerste winnaars. In 2018 moest de organisatie zich tegen een orkaan gewonnen geven. Met Fabio Jakobsen mocht men vorig jaar, net vòòr de lockdown, een gechevroneerde winnaar begroeten. Die kan, nog herstellende van zijn vreselijke crash in Polen, zijn titel niet verdedigen. Mark Cavendish, die kost wat kost nog een vervolg wilde breien aan zijn illustere carrière, zou zijn gedroomde opvolger kunnen zijn. Hij wordt omringd door Shane Archbold, Josef Cerny, Iljo Keisse, Stijn Steels, Jannik Steimle en Bert Van Lerberghe.

Behalve medestanders zijn er evenwel ook kapers op zijn kust:

 4 andere WorldTour Teams: Lotto-Soudal, Intermarché-Wanty-Gobert, Cofidis, Qhubeka-Assos; 

 8 Pro Continentale Teams: Alpecin-Fenix, Bingoal - Wallonie Bruxelles, B&B Hotels, Delko, Sport Vlaanderen - Baloise, Arkéa-Samsic, Total Direct Energie, Uno-X.

Vooral de namen van sprinters zullen naar voor komen: Pierre Barbier (2de in 2018), Thomas Boudat (5de in 2020), Amaury Capiot, Alfdan De Decker (3de in 2020), Timothy Dupont, Roy Jans (2de in 2017), Milan Menten, Christophe Noppe (8ste in 2020), Gerben Thijssen, Jonas Vangenechten, Michael Van Staeyen, Emiel Vermeulen (12dein 2020), Enzo Wouters (10de in 2020)….. Inzake explosiviteit steekt één er torenhoog bovenuit: Tim Merlier!

Stefano (zoon va Johan) Museeuw wordt een eyecatcher net als de youngsters Dries De Pooter, Milan Paulus en Stan Van Tricht.

 

Deze zondagnamiddag is er in Italië de 43ste Gran Premio Industria & Artigianato in Larciano (nabij Florence), waarnaar in Vlaanderen vooral reikhalzend zal worden uitgekeken naar Mauri Vansevenant, die er alles zal aan doen om een eventueel kansrijkere kompaan als Andrea Bagioli of James Knox aan de overwinning te helpen. Die hand- en spandiensten hoeven niet per se ten koste te gaan van een eigen resultaat, zo bleek op Chalet Reynard tijdens de Tour de la Provence waar Julian Alaphilippe door zijn toedoen het eindpodium mocht bestijgen en Mauri zelf nog achtste werd.

 

Het parcours van de G.P. Industria & Artigianato gelijkt sterk op dat van de Trofeo Laigueglia met acht lokale omlopen waarvan vier keer met de pittige heuvel Fornello, die Mauri op zijn wenken bedient. Bauke Mollema (individueel) en Deceuninck-Quick.Step (team) worden weer de maat der dingen, al zijn er ook Giulio Ciccone, Mikel Landa, Matej Mohoric, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Simon Yates, Ilnu Zakarin, … van wie de meesten drie dagen later ook starten in Tirreno-Adriatico maar niet Mauri voor wie de volgende rittenkoers de Settimana Coppi & Bartali (23-27 maart) wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten