vrijdag 26 maart 2021

Tijdrijden is zijn pijnlijke achillespees

 

Jhoan Esteban CHAVES 

moest er 22 maanden op wachten

 

 

Jhoan Esteban Chaves was in de beide zwaarste ritten van de Volta a Catalunya de klimmer die gisteren zelfs de koninginnenrit won. Toch blijft hij in de tussenstand steken op de zesde plaats met ruim een minuut meer dan Adam Yates. Zijn barslechte tijdrit op de tweede dag, waarin hij ontluisterend 60ste werd op zowat honderd seconden van Rohan Dennis, is daar debet aan.

Toen hij in 2011 de Tour de l’Avenir won, kreeg hij het label ‘veelbelovend’ opgekleefd. Hij was dan evenwel al derdejaarsbelofte en de tegenstand was maar minnetjes, enkel van Warren Barguil (vijfde) zou nog van zich laten horen. 

Esteban stevende niet meteen op de volle doorbraak af. Daarop was het wachten tot de Vuelta van 2015, waarin hij twee dagzeges behaalde en op de vijfde eindplaats uitkwam. 

Het was het voorspel van zijn topjaar 2016, waarin hij eerst tweede werd in de Giro, drie en een halve maand later derde in de Vuelta en tenslotte winnaar van de Giro di Lombardia. Over de 3383 km. van de Giro deed hij slechts 52” meer dan Vincenzo Nibali, met wie hij in de tijdritten globaal gelijke tred had gehouden. In de Vuelta bleek hij niet opgewassen tegen Nairo Quintana (-4’08”) en Chris Froome (-2’45”). De week daarop won hij wel Il Lombardia door in de spurt der stervende zwanen zijn medevluchters Diego Rosa, Rigoberto Uran en Romain Bardet te verslaan. 


Op zijn 26ste had hij de aansluiting gemaakt met de top en nu volgden nog meer oogstjaren. Evenwel niet voor Esteban die in februari 2017 geteisterd werd door een aanslepende kniekwetsuur en op het einde van het seizoen een schouder brak bij een val in de Giro dell’Emilia. Daartussen was een elfde plaats in de Vuelta zijn enige noemenswaardige uitslag want hij kreeg ook nog te maken met de ziekte van Pfeiffer.


Echt goedkomen deed het niet. Meer dan een dagzege in de Giro van 2018 was hem niet meer weggelegd. Op de Erna vloerde hij zijn medevluchter Simon Yates maar in de eindstand werd hij pas op de 72ste plaats teruggevonden. 

Daarna was het 22 maanden op zijn volgende overwinning, een dagzege in de koninginnenrit der Volta a Catalunya die ook perspectief biedt op een hoog eindklassement, die de aanhef kan zijn van zijn heropstanding. Toch denk ik dat het, in het beste geval, bij momenten zal blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten