woensdag 10 maart 2021

De exquise woensdagnamiddag van

  JUMBO-VISMA 

 

Primoz ROGLIC én Wout VAN AERT 

kunnen ook eindwinnaar worden

 


Wat een hoogdag voor Jumbo-Visma!

Hun twee voornaamste coryfeeën Primoz Roglic (heuvelrit Paris-Nice) en Wout Van Aert(pontificale massaspurt Tirreno-Adriatico) behaalden een eclatante dagzege die zich wel eens in de eindoverwinning zou kunnen verlengen.

In het geval van de Sloveen, die gisteren ook al de beste klassementsrenner was in de tijdrit (derde op 6” van Stefan Bissegger) lijkt dat evidenter dan voor de Vlaming, die de Tweezeeënkoers ziet als een testcase voor hoe vèr hij kan komen als klassementsrenner. Vèr, als je het mij vraagt. Of zijn wij al vergeten hoe hij vorig jaar in de Tour over de 3470 km. ‘slechts’ tachtig minuten meer deed dan Tadej Pogacar? Overdrijf ik wanneer ik stel dat hij het bij zeventig daarvan liet lopen na ongebreidelde hand- en spandiensten voor Primoz Roglic. Indien Wout die inspanningen beter had mogen doseren dan wordt het residu van tien minuten misschien ook uitgevlakt en dan komt de top van het tijdklassement duidelijk in beeld. In Tirreno-Adriatico hoeft hij, bij afwezigheid van Primoz Roglic, enkel naar zichzelf om te zien en bezie over een week maar waartoe dat heeft geleid. 

Primoz Roglic zèlf dan die stilaan Primus Roglic mag worden genoemd. Hij had zoals Jacques Anquetil, Felice Gimondi, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Alberto Contador, Chris Froome en Vincenzo Nibali al de drie grote ronden kunnen gewonnen hebben. Hij won ook een rist World Tour - rittenkoersen van een week en last but not leastLiège-Bastogne-Liège 2020, een week na zijn teleurstellende zesde plaats op het WK. 

Een wenkende kans zoals vorig jaar om de Tour te winnen keert niet gauw terug, want Egan Bernal en Tadej Pogacar zijn verder aangesterkt, kunnen ook terugvallen op meer terreinkennis en meer invloeden in het peloton. Primoz beschikt wel over een coherenter team dat hem vorig jaar een slechte dienst bewees met een al te defensieve koerswijze due hem niet wapende tegen een coup-de-théâtre op de slotdag. 

De Sloveen is nièt reeds maar ‘slechts’ 31 jaar want een late roeping voor wie het pas in 2017 begon. Ondanks die ‘gevorderde leeftijd’ zit er nog niet het minste verval op. Binnen de 72 dagen tweede en eerste worden in twee grote ronden, dat hebben er hem weinigen voorgedaan en dat na een (in zijn geval) mentale mokerslag.

 

Conclusie kan zijn dat Jumbo-Visma met Primoz Roglic en Wout Van Aert de besten van het globale peloton aan boord hebben. Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel kunnen hen inzake flitsen overtreffen terwijl Julian Alaphilipppe mooi  tussen beide duo’s bengelt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten