maandag 17 januari 2022

Aan ‘bepaalde’ media: 

behandel CIAN omzichtiger 

dan jullie met Remco deden

 

Vergeleken worden met Remco Evenepoel is het laatste wat Cian Uijtdebroeks heeft gewild. Het ontstond toen hij tijdens een stage in Calpe een geijkte col sneller bedwong en Cian werd meteen als de (nòg) betere versie van Remco opgevoerd op basis van een momentopname.

Toch blijft Cian voor de media een gegeerde prooi in de hoop dat hij geruchtmakende uitspraken zou doen die zich al of niet tegen hem zouden keren. The Cycling Podcast heeft een verwoede poging gedaan. Ze fileerden zijn rechtstreekse overstap van de junioren naar de World Tour en probeerden uit te vissen wat zijn uiteindelijke keuze bepaald heeft. Wat mag de relevantie van deze reconstructie zijn? Ik doe er dus ook aan mee.

Cian UIJTDEBROEKS op weg naar de Belgische titel tijdrijden.


Aan het begin dacht ik dat het uitsluitend tussen Quick.Step-Alpha Vinyl en Bora-Hansgrohe ging maar met terugwerkende kracht blijkt dat ook Israel - Premier Tech (met Rik Verbrugghe als bekende van de familie en wiens papa Cian naar de koers leidde), Team DSM en Jumbo-Visma (Iwan Spekenbrinkin de running waren. Cian kreeg te maken met de weelde van l’embarras du choix. DSM had de perceptie almaar meer tegen.

Omdat hij al on de winter van 2020-2021 met The Wolfpack op stage was, leek dat team in pole position te liggen. Dan leek het Jumbo-Visma omdat Marc Lamberts (en niet Lambers zoals WielerRevue abusievelijk vermeldde), Cians personal coach is daar trainer en dat kon dus handig zijn.

Acrog-Balen BC, net als voor Remco de laatste club, raadde hem Nederland af en beval Quick Step aan maar het was uiteindelijk Bora-Hansgrohe dat zijn slag thuishaalde omdat die Cian het meest op zijn gemak zetten en bovendien uitpakten met an offer he couldn’t refuse. Dat gaf de doorslag bij zijn ouders. In afwachting reed Cian zijn tweede campagne als junior voor Auto Eder, het satellietteam van Bora-Hansgrohe dat zijn authentieke volgwagen ter beschikking stelde met scout Tim Meeusen aan het stuur. Voor een ontdekkende tiener ontlokt dat ongekende sensaties.

Het is vroeg dag in 2022 en over luttele weken start het Europese seizoen. Voor Cian leek het al te beginnen in San Juan maar het wordt uiteindelijk de Challenge Mallorca vanaf 26 januari, waaruit hij enkele manches in plaats van alle ritten zal kunnen uitpikken. Daarna is er op 12 februari de ééndaagse Vuelta a Murcia en twee dagen later de gravelkoers in Jaén Paraiso Interior, die Cian zowaar aanspreekt.

En meteen kan de prangende vraag heropleven: hoe verhoudt Cian zich tot Remco? Het antwoord is kort en heftig: nièt! Cian is een nog onbeschreven blad. Remco is al op zijn 22ste een ervaren en beproefde krijger, die ondanks pijnlijke onderbrekingen al drie campagnes op de teller heeft die hem twee dozijn overwinningen (en niet van de minste) opleverden. 

Cian kan daar op dat vlak niets tegenoverstellen, de vergelijking is dus niet aan de orde en zeker voor Cian geen thema, hoe graag bepaalde media dat ook willen om er garen (leesvoer) van te spinnen. Cian voelde er zich mee vereerd maar al snel keerde het zich tegen hem want het genereert onnodige druk. Cian beseft nu al dat de kans miniem is dat hij op jonge leeftijd al even spraakmakend zal zijn als Remco en waarbij hij ervan uitgaat dat de entourage van Bora-Hansgrohe hem in de luwte zal koesteren met een gedoseerd programma waaraan géén verwachtingspatroon aan vastzit. Bij Quick.Step-AlphaVinyl zou het niet anders geweest zijn. Het aanvankelijke plan om hem al te laten opdraven in Tirreno-Adriatico lijkt on hold gezet en gelinkt aan zijn prille passages in Spanje, het zal eerder richting Tour des Alps Maritimes et du Var (18-20 februari) gaan, waarna eventueel de Ardèche Classic (26 februari) maar ook dat staat nog niet helemaal vast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten