zaterdag 1 januari 2022

Thibaut VAN DAMME

nederlagen zijn nooit leuk maar soms nuttiger dan triomfen

 

 

Covid-19 hield hem tijdens de winter 2020-2021 van een loepzuivere hattrick in het BK omnium. Ook met een jaar uitstel heeft hij dit niet kunnen bewerkstelligen; hij belandde zelfs net naast dat podium omdat hij in de afsluitende puntenrit ingesloten zat op het moment dat drie renners de vlucht vooruit namen en een ronde van hem wegreden. 

 

Foto Marc VAN HECKE

Thibaut zette dat recht in drie andere disciplines: kampioen puntenrit en achtervolging, tweede na Nolan Huysmans (-“61) op de 500 meter.

Vooral de achtervolging deed ertoe, zelfs al zette hij in de rechtstreekse finale over de 2 km. geen toptijd neer: 2.24.214, bijna drie tellen meer dan de 2.21.59 die Gert Steegmans begin 1996 op de kortere baan van het Kuipke neerpootte. Misschien vormt de verbetering van die tijd voor Thibaut een extra uitdaging voor eind dit jaar.

Een half jaar eerder kon Thibaut zijn Belgische titel in het tijdrijden ook niet verlengen. Hij was daar perfect aan bezig tot hij door een argeloze seingever de verkeerde weg werd opgestuurd. Het rechtsomkeer maken en het opnieuw in zijn tempo komen heeft Thibaut meer tijd gekost dan de vijf seconden die hij over de 10 km. meer deed Zeno Durie

Drie dagen later werd hij in Vlaams kampioenschap op zijn waarde geklopt door Toon De Zutter, die hij in het Oost-Vlaams kampioenschap overwonnen had maar tegen wie hij het in Ottergem en Rozebeke moest afleggen. 

Mazenzele (zilver gewonnen) kwam minder hard aan dan Koksijde (goud verloren) en daarop revancheerde hij zich in augustus. Vanaf dan won hij al zijn koersen en dus ook het BK in Hoogstraten, waar de anderen amper op de foto stonden. In Fernelmont 2019 werd hij 9de en in Saint-Ghislain 2020 8ste. Thibaut won in 2021 elf van zijn 16 wegkoersen, werd 3 x 2de en 2 x 3de

Thibaut Van Damme is één van de besten (én de jongsten -> °18.9.2007) van het bouwjaar 2007. Hij krijgt als neo-nieuweling (zoals reeds in deze baankampioenschappen) ook te maken met tweedejaars als  Alessio De Bock, Célian Deweerd, Wout Hemeryck, Nolan Huysmans, Cedric Keppens, Jasper Schoofs, Belgisch kampioen Nio Vandevorst, Jarne Van Dyck, Matteo Vanhuffel, Matijs Van Strijthem, Jenthe Verstraete, Louis Weyts, … Met hen zal het voor Thibaut niet van de poes zijn maar juist dat is goed voor zijn/hun ontwikkeling. Hopelijk koersen zij niet enkel resultaat- maar vooral prestatiegericht om mekaar onderling beter te maken en er gelijk fun aan te beléven. Winnen is binnen dat gegeven niet meer dan een prettige bijkomstigheid.

Scoren wil Thibaut bovenal als student natuurwetenschappen-sport aan de campus Sint-Hendrik ter Leiepoort in Deinze. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten