zondag 23 januari 2022

Na  Lorrenzo MANZIN kwam Giovanni LONARDI

 

Amaury CAPIOT 

opnieuw verrast door un célèbre inconnu

 

De Gran Premio Valencia (1.2), de Europese openingskoers, is opnieuw gewonnen door un célèbre inconnu. Na de Fransman Lorrenzo Manzin kwam de Italiaan Giovanni Lonardi.

Amaury Capiot stond opnieuw op het podium, tweede waarmee een trede hoger dan vorig jaar. Volgens een rekenkundig rijtje zal hij dus volgend jaar winnen.

Giovanni Lonardi is geen new kid in town want al 25 jaar en dit is zijn eerste overwinning die er echt toe doet. De drie vorige seizoenen behaalde hij een dagzege in 2.2 rittenkoersen: in de Tour de Taiwan in 2019, de Tour of Antalya 2020 en in de Tour of Bulgaria 2021. In 2020 reed hij de Giro helemaal uit met een 12de en een 15de plaats als beste daguitslagen. Hij promoveerde van Bardiani-CSF-Faizanè overstappen naar het ambitieuze Eolo-Kometa, geleid door Ivan Basso en Alberto Contador.

Amaury Capiot stapte na zes jaar Sport Vlaanderen - Baloise in 2021 over naar het Arkéa-Samsic waarvan Nairo Quintana de uitgesproken kopman die ervoor zorgt dat zijn procontinentaal team aan de Tour mag deelnemen en ook voor de Giro en de Vuelta in aanmerking komt. Ook Benjamin (broer van Tim) Declercq en Christophe Noppe maken er deel van uit.

Na zijn knap begin deed Amaury het in 2021 globaal minder goed dan in 2020. Na een aardige Tour de Wallonie met top tienen in de daguitslagen en in het eindklassement volgde een radiostilte tot begin oktober wanneer hij opeenvolgend 18de werd in Paris-Roubaix, 9de in de Gran Piemonte en 10de in Paris-Tours. Het resulteerde in een verlies van 100 plaatsen (89 -> 185)  in de Cycling Quotient Ranking, die aan alle internationale uitslagen verhoudings-gewijs met punten toekent. 

2022 wordt voor Amaury een duidend jaar, waarin hij hopelijk zijn eerste internationale overwinning behaalt (hij won als neoprof in 2015 de de nationale Omloop Mandel-Leie-Schelde in Meulebeke) en zijn debuut maakt in een grote ronde. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten