vrijdag 14 januari 2022

Stan DENS volgt hetzelfde traject als zijn broer Tuur

 

Stan Dens (Rotselaar) is vooralsnog veel minder spraakmakend dan zijn illustere broer Tuur. Op 4 augustus werd dat extra in de verf gezet. Terwijl Tuur in Linden al aan zijn achtste provinciale titel toe was, behaalde Stan in Heide-Linter zijn allereerste overwinning, meteen ook goed voor de Vlaams-Brabantse titel!




Stan begon eraan als aspirant maar hield het in de jongste categorie nog bij verre ereplaatsen in de kampioenschappen. Als eerstejaarsnieuweling was een 16de plaats in Rijkevorsel zijn ‘hoogste’ notering. Zijn hoofd zat nog evenzeer naar voetballen op provinciaal niveau, eerst met Olympia Wijgmaal en daarna bij OHL. 

Helemaal anders werd het vanaf de zomervakantie van 2021 met de klemtoon op de mooiste koersen waarin hij een sliert (verre) ereplaatsen behaalde: 7de in Wapi Classic (BvB) in Frasnes-lez-Anvaig, 14de in het BK in Roosdaal-Pamel, 15de in Herman Vanspringels Diamond (TPC) in Vosselaar, 14de in de West-Vlaanderen Tour, 8ste in de G.P. Nederhasselt (BvB), 4de in het Vlaams kampioenschap in Laarne, …

Dat het Stan misschien aan explosiviteit mangelde, werd begin augustus als een fabeltje van tafel geveegd in het ‘open’ Vlaams-Brabants kampioenschap in Heide-Linter, waar hij het in de groepssprint haalde van Niel Meulemans (de aanstaande vice-zegekoning), Jarno Widar, Thomas Vuerinckx, Gilles Dockx, … met veel dank aan de perfecte lead-out van zijn kompaan Jaro Dresselaers.

Stan Dens stond dus in de herfst waar hij wilde staan: tussen de beteren van het bouwjaar 2005 maar het mocht zeker nog wat meer zijn en dat werd het ook. Stan draalde niet tot de lente van 2022 om zich als neo-junior te profileren. Daarvoor koos hij, zoals indertijd Tuur, de Blaarmeersen, waar hij (eerst nog 5de in het VK-omnium), vanaf 18 december deelnam aan de negen Belgische baankampioenschappen zonder titel maar met twee lagere podiumplaatsen: 10de in de puntenrit, 7de in de keirin, 3de in het omnium, 5de in de scratch, 4de in de madison (met Liam Van Bylen), 10de op de kilometer, tweede (na Milan Van den Haute) in de afvalling, vijfde in de achtervolging, tiende in de snelheid. Ruimdenkender naar veelzijdigheid toe kun je niet zijn.

Vooral zijn bronzen plek/plak in het omnium, volgens hem het koningsnummer van de baan, plezierde hem. Hij mocht de doorknede tweedejaars Jasper Bertels (+ 25 p.) en Yoran Van Gucht (+ 2 p.) op het podium gezelschap houden

Dat stond in schril contrast met zijn wedervaren op 29 december,  zowat his ruby wednesday waarin hij zowel in de scratch, de madison, de kilometer en de scratch aan zijn doelstellingen voorbijschoot. Vooral de net niet in de scratch deerde hem omdat het podium hem in de laatste bocht ontglipte. Toch overtreffen de boni ruim de mali en als tweedejaars zal hij eind 2022 orde op zaken kunnen stellen na een verkennend wegseizoen.


Tuur is sowieso Stans trekkend voorbeeld en dus zal hij een vergelijkbaar traject afleggen en op studievlak is hij al even gefascineerd door wiskunde aan de Gentse Topsportschool, ideaal belendend aan de Blaarmeersen.

Stan gelijkt fysiek én als persoon sprekend op zijn bijna vijf jaar oudere broer, die weliswaar nog iets explosiever is maar ook dat is misschien maar een tussenstand en voert Stan ook in deze een fraai inhaalmanoeuvre uit.

In weerwil van meerdere andere aanbiedingen blijft Stan, alweer naar het voorbeeld van zijn broer, trouw aan zijn moederclub Olympia Tienen en dat siert hem nog geen klein beetje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten