zaterdag 1 januari 2022

Milan VAN DEN HAUTE  

dé hardrijder van bouwjaar 2005

 

Milan Van den Haute werd kampioen van België in de (met de achtervolging de volgens mij mooiste discipline) de kilometer in een meer dan behoorlijke 1.05.385 (record: 1.03.129, Ayrton De Pauw - 22 juli 2016).


Foto Jean KNOP

Milan profileert zich almaar meer als dé hardrijder van het bouwjaar 2005. Vooral zijn Belgische titel op de kilometer heeft dat bekrachtigd. Aan het begin van de slotronde telde hij nog een halve seconde meer dan Jasper Bertels. De verzuring begon op te spelen maar Milan verbeet die om zijn beduidende achterstand in een nipte voorsprong om te buigen. Dat slotakkoord boostte hem voor de drievoudige kilometer achtervolging van zondag, het voor hem belangrijkste nummer.

Bij de aspiranten had hij een loepzuivere hattrick versierd in het Oostvlaams kampioenschap tijdrijden en ook in het Belgische zag je hoe hij zich vestigde (10de, 5de en 6de).

In 2020 bleef hij, wat betrof kampioenschappen tijdrijden, op zijn honger maar dat loste op met een tweede plaats (na Sente Sentjens) in de nationale tijdrit van Ruddervoorde en een derde (na Yarno Van Herck en Jens Verbrugghe) in de Memorial Igor Decraene.

Op het BK op 18 juli in Koksijde sloeg zijn uur U. Aan een moyenne van ruim 44 km./u. deed hij over de 12 km. beter dan Yarno Van Herck (+5”), Duarte Marivoet Scholiers (+16”), Gibbe Staes (+30”), Sente Sentjens (+31”), … 

Milan was de zondag voordien nochtans nogal zwaar gevallen in de Wapi Classic in Frasnes-lez-Anvaing. Diepe schaafwonden beletten hem om zijn trainingsschema helemaal volgens plan af te werken. Vooral het wennen aan zijn positie op de tijdritfiets verliep krampachtig. Ook dit keer bleek een slechte generale repetitie de voorbode van een perfecte opvoering, waarbij hij zich à la Remco tot een aërokogel ontpopte. Zijn concurrenten kliefden minder snedig door de bijwijlen strakke kustbries.

Milan vreesde vooral Sente Sentjens die evenwel (nog) niet in bloedvorm verkeerde en over elke kilomter 2,5 seconden meer deed. Beiden waren eind juni ruim anderhalve minuut na Duarte Marivoet Scholiers over de finish van de Ardennenkoers van Herbeumont gereden? 


De parel uit Edelare springt zuinig met zichzelf om. Na de Memorial Igor Decraene in Waregem, waar hij verrassend geklopt werd door zijn gabber Steffen De Schuyteneer(-7”), zette hij een punt achter zijn periode als nieuweling, die hem niet meer dan drie overwinningen opleverde nadat hij bij de aspiranten globaal twintig keer won. Winnen is slechts een prettige bijkomstigheid voor het type renner dat Milan Van den Haute.

Daarop volgde een copieuze winter voor deze veelbelovende allrounder en bovenal niet te vergeten één van de jongste (°14.10.2005) éérstejaars! Behalve zijn Vlaamse titel in het omnium en zijn Belgische op de kilometer, waarin hij zelfs Jasper Bertels (+ “173) nipt afhield, werd hij tweede (na Runar De Schrijver) in de keirin en (met Steffen De Schuyteneer) in de madison. Eender medaille (zij het liefst de gouden) die er zondag bijkomt, zal als een extra rond de hals worden getooid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten