donderdag 27 januari 2022

 Daar is hij al een eerste maar zeker nièt laatste keer

Biniam GIRMAY HAILU

de éérste donkere Afrikaan die naar de hoogste etage van het wielrennen klimt? 

 

Biniam Girmay Hailu? Maak er maar tout court Girmay van want de ranke Eriteër zal de komende tien jaar vaak genoemd en vernoemd worden.

Biniam liet zich een eerste keer opmerken in 2018 in de driedaagse Aubel-Thimister-Stavelot (2.1), waarin hij in de eerste rit op stap was met een zekere Remco Evenepoel, met wie hij driekwart minuut van de anderen wegreed. De dagzege was voor de veel snellere Biniam, Remco deed een uitstekende zaak voor de eindoverwinning. 

De Eriteër vervolgde zijn Europese verkenningstocht met dichte ereplaatsen in de Trofeo di Vertova (3de) en de Trofeo Paganessi (4de) en een 2de plaats (na Enzo Leijnse, die op zijn beurt aan het verkommeren is bij Team DSM) in de G.P. Rüebliland (Zwits.). 

Als neo-belofte kwam Biniam Girmay minder tot zijn recht. In 2020 begon hij uitstekend met een tweede plaats (na Giulio Ciccone) in de Trofeo Laigueglia. Pas begin september volgde de bevestiging met opnieuw een dichtste ereplaats (na Loïc Vliegen) in de Tour de Doubs en een vierde in de Giro della Toscana.

Bij Delko hield hij het na de Vuelta Asturias (begin mei) voor gezien en bleef uit competitie tot Intermarché-Wanty-Gobert hem begin augustus opviste en minstens tot eind 2024 in de armen sloot. Hij hervatte in de Tour de Pologne en dat leidde een fraaie nazomer en herfst in met een reeks ereplaatsen én een overwinning in de Classic Grand Besançon Doubs. 

Zijn meest bekeken uitslag was een tweede plaats in het WK voor beloften in Leuven, waar hij enkel voor de zich uit de voeten gemaakte Italiaan Filippo Baroncini moest wijken én waarmee hij, net als eerder in Overijse (7de), bewees dat zelfs het stevige Vlaamse hellingenwerk hem moet liggen. Biniam sloot af met vijfde plaatsen in ‘zijn’ andere landen: La Route Adélie de Vitré (Fr.) en de Gran Piemonte (It.).

In 2022 draalde hij niet. Reeds op de derde dag van het Europese seizoen had hij een eerste overwinning te pakken. In de massaspurt van de Trofeo Port d’Alcudia legde hij het hele peloton over de knie. Niet het verzamelde puikje van de sprinters is daar aanwezig maar wel Ryan Gibbons, Giacomo Nizzolo, Ivan Garcia, Matis Louvel, Michael Matthews, Piet Allegaert, Pascal Ackermann, …

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten