dinsdag 11 januari 2022

Quick.Step-AlphaVinyl: ‘beter doen’ werd élk jaar onmogelijk geacht en nu dus opnieuw

 

Deceuninck-Quick.Step is niet meer, leve Quick.Step-AlphaVinyl!

De naam is veranderd maar de slagkracht is gebleven waarmee niet gezegd is dat het ook in 2022 de pole position der ranking der World Tour Teams zal innemen en dat er opnieuw om en bij de 70 overwinningen zullen behaald worden, doorspekt met tientallen topsuccessen. Elke koers moet altijd gereden worden maar om het eufemistisch te stellen: het vertrouwen in The Wolfpack zal ook in 2022 meer dan gewettigd zijn!

Patrick Lefevere, die in zijn 67ste levensjaar aan zijn 40ste leidinggevende functie in een wielerteam begint, beseft dat als geen ander. Niet is zo evident als het lijkt. Zo moest hij afscheid nemen van cosponsor Deceuninck. Ga er maar eens voor staan om een alternatief te vinden. Overigens zal het sterke merk Deceuninck nog langdurig onverbrekelijk verbonden blijven met The Wolfpack. Wie Deceuninck denkt, zal zelfs over afzienbare tijd nog altijd eerder Julian Alaphilippe of Remco Evenepoel virtueel op zijn netvlies zien opdoemen dan op de mouwstukken of op de onderrug van Mathieu van der Poel of een andere renner van Alpecin-Fenix.

João Almeida en Sam Bennett namen voor (nòg) meer geld de vlucht vooruit. De Portugees deed dat keuriger dan de Brit en hij heeft ook meer slaagkansen aan de groenere overkant. Beiden werden oordeelkundig vervangen. Bennett al in de Tour van 2021 door Mark Cavendish, die op zijn 36ste voor één van de strafste comebacks ooit zorgde. Lefevere nam met hem, wat hij anders nooit doet, het risico voor ‘het jaar teveel’ maar koesterde intussen een volgende heropstanding, die van Fabio Jakobsen, die daar reeds aan begonnen is met drie dagzeges in de Vuelta.

Almeida (4de en 6de in de jongste Giri) werd als podiumkandidaat voor de grote ronden niet vervangen evenmin als eerder Enric Mas (2de in de Vuelta 2018).

Voor een spraakmakend klassement in de grote ronden zal Quick.Step-AlphaVinyl dit jaar, behoudens een mirakel (Alaphilippe in de Tour? Evenepoel in de Vuelta?), niet thuis geven. Het is intussen wel bezig met de stelselmatige uitbouw van een team dat op termijn wil meespelen voor een klassement in de grote ronden. De komst van Ilan Van Wilder en Louis Vervaeke (die onbedoeld 20ste werd in de Giro 2021) als modelhelpers (of in Ilans geval zelfs nog wat meer) is significant.

Quick.Step-AlphaVinyl zal de mosterd dus vooral weer halen in de grote ééndagskoersen en in dagzeges in rittenwedstrijden. Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Davide Ballerini, Remco Evenepoel, Yves Lampaert, Florian Sénéchal, … zijn op zich al zegekandidaten en als die ook nog eens samenspannen dan bekom je een moeilijk in te nemen vesting. Dat zal in 2022 met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet anders zijn.

Quick-Step heeft in de loop van 2021 de kaap van 800 overwinningen gerond en inmiddels ruim overschreden. Het begon in 2000, 2001 en 2002 als cosponsor van Mapei, nam het voortouw vanaf 2003 en vanaf 2019 kreeg het Deceuninck als voornaam. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten