zaterdag 8 januari 2022

Jarne VAN DYCK

combineert explosiviteit en uithouding

 

 

Jarne voetbalde eerst op een behoorlijk niveau bij S.K. Heist maar de lokroep van de koers was sterker en die had hij van geen vreemde maar van zijn papa Kim, die ook eerst voetbalde tot hij na de lente van 1994 schakelde naar wielrennen. Eind juli won Kim al een eerste keer en daar voegde hij tijdens de slotweken nog drie successen aan toe. Een notoire winnaar werd hij evenwel niet en toch werkte hij zich in de gunst van Dirk De Wolf (Josan) en van Eric Vanderaerden (Eycken) maar zelfs een derde plaats in de profkoers van Peymeinade (Fr.) kon hem niet langer in het peloton houden. Kim had straffere vaardigheden waarmee hij zich in Heist-op-den-Berg opwerkte tot bedrijfsleider van Isotech nv, dé specialist voor thermische isolatie van aluminium profielen.

 




Jarne Van Dyck begon bescheiden als 12-jarige aspirant met één bijzondere overwinning (want in Rumst, vanwaar zijn papa afkomstig is) en verre ereplaatsen in het PK en het BK tijdrijden.

Dat heeft hij als 13-jarige ruim overtroffen: vier overwinningen en een meervoud aan lagere podiumplaatsen maar bovenal een zesde plaats in het BK tijdrijden.

Tijdens het gebalde seizoen 2020 kwam er minder van maar zijn sprintzege op Axel Van den Broek in Anzegem kon voor enkele meer tellen en bezorgde hem een boost van jewelste.

 

Als eerstejaarsnieuweling legde Jarne een perfect traject af met de Antwerpse titel, een dagzege in de West-Vlaanderen Tour (in Stasegem overwon hij ook tweedejaars), fraaie ereplaatsen in Herbeumont (5de) en Couvin (8ste), dichtste ereplaatsen in de Vermarc-tweedaagse. In het BK tijdrijden had ik hem dichter verwacht. Hij werd er weliswaar derde eerstejaars na Jasper Schoofs (-46”) en Nolan Huysmans (-3”) maar zijn tijd was ook minder goed dan dan die van 15 tweedejaars. 

“Een overklaarbare mindere dag”, reageert papa Kim.

Op het wegkampioenschap in Pamel zat Jarne in de omknelling van het numeriek sterke Acrog-Tormans, hij belandde net naast het podium. Jarne mocht globaal gewagen van een overgeslaagd debuut bij de nieuwelingen.

 

Dat beloofde voor zijn campagne als tweedejaars dat al begon met de Belgische baankampioenschappen, waarin hij koud en warm blies. 

In de afvalling … viel hij meteen af, in de scratch liet hij zich als een … debutant insluiten en in de 500 meter moest hij een foute start rechtzetten voor de laagste podiumplaats. Vooral dat laatste nam hij zichzelf kwalijk omdat het in de Topsportschool zijn beproefd nummer is. Het moeten afleggen tegen Nolan Huysmans (-“518) en Thibaut Van Damme (-“157) was evenwel geen oneer. Op de kilometer zal hij volgende winter allicht beter tot zijn recht komen. Toch verliet hij de eerste dag aan de Blaarmeersen met een onvoldaan gevoel want in de puntenrit namen Thibaut Van Damme, Bram Puype en Matti Louagie een baanronde en foetsie zijn wenkend zilveren podium.

Jarne wist wat hem ’s anderendaags te doen stond: revanche nemen in de keirin. Winst in de halve finale en favoriet Nolan Huysmans uitgeschakeld zette de goede toonmaar er was finaal nog Nicolas Aernouts uit wiens komen spoor in de laatste bocht de juiste strategie was die ook rendeerde.

Op tweede kerstdag en tweede nieuwjaarsdag kwamen daar nog tweede plaatsen (na Aless De Bock respectievelijk Thibaut Van Damme) bij. Met de madison wil hij daar op 6 februari en met Matijs Van Strijtem als sidekick nog wat aan toevoegen.

Jarne bleef tegen de verwachtingen in bij zijn moederclub Van Mossel Heist ct, dat zijn kern kwalitatief en kwantitatief verruimde, met dank aan Emiel De Preter en Seppe Boeckx. Vorig seizoen moest Jarne wel eens wijken voor collectieve meerderheden die hij nu dus beter zal kunnen trotseren. Hij verliest overigens liever staande dan dat hij zittend wint.

 

Het zou al lelijk moeten tegenzitten opdat Jarne ook dit jaar niet één der besten van het bouwjaar 2006 zou zijn met onder anderen Aless De Bock, Matthijs De Clercq, Wout Hemeryck, Nolan Huysmans, Cedric Keppens (hij vooral!), Jasper SchoofsThibaut Van DammeNio Vandevorst, Matteo Vanhuffel, Matijs Van Strijtem, Louis Weyts, …

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten