woensdag 12 januari 2022

 Lennert VAN EETVELT 

op de drempel van de beroepscategorie

Lennert Van Eetvelt is 'n traagbloeier die 'n langbloeier hoopt te zijn.

Als aspirant telde hij amper mee en als nieuweling liet hij pas als tweedejaars van zich horen met vooral een podiumplaats in Polleur-Stoumont-Polleur die hij ei zo na herhaalde in Vresse-sur-Semois. In dat 2016 behaalde hij zijn allereerste zege met driekwart minuut voorsprong in het voor hem verre Beveren-Roeselare.




Als tweedejaarsjunior was het er helemaal op. Hij werd de dubbele Vlaams-Brabantse kampioen die tussendoor de Ster der Vlaamse Ardennen monopoliseerde. In de Course de la Paix (8ste) en de Tour du Pays de Vaud (5de) was hij op internationale afspraken. Voor de knappe student industriële wetenschappen moest de zomervakantie dan nog beginnen en die leverde een zesde plaats op in Herbeumont en een derde eindplaats in Aubel-Thimister-Stavelot. Hij was incontournable voor het WK maar een val in de tweede rit der Giro della Lunigiana hield hem weg uit Harrogate.

Als gebruikelijk werd zijn eerste jaar bij de beloften een maat voor niets maar dat werd in 2021 dubbel en dik opgehaald met als strafste stoot dat hij zijn 20ste verjaardag in Koksijde vierde met de Belgische titel tijdrijden in Koksijde. Belgisch niveau denk je dan maar bij nader inzien bleek dat hij er in de strakke Noordzeewind een uurgemiddelde haalde van 46,31 km., hetzij 1,13 km. respectievelijk 1,56 km. meer dan Cian Uijtdebroeks en Alec Segaert, de twee wonderkinderen van het bouwjaar 2003, die zich weliswaar met een gelimiteerd verzet moesten behelpen. 

Begin juni had zijn vijfde plaats in de tijdrit der Giro u23 aan een moyenne van 51 km./u. had hem een boost van jewelste gegeven. Die vijfde plaats behaalde hij anderhalve maand later ook op La Planche des Belles Filles, eindpunt der derde rit van Tour Alsace. Ook in de kampioenschappen was hij uitstekend: 3de in de Belgische wegrit in Bertem, 9de in de Europese tijdrit en 5de in wegrit in Trento én hoeksteen aan de triomf van Thibau Nys, die hij allicht ook in het WK in Leuven aan een medaille zou hebben geholpen indien hij er niet door een val werd uitgeschakeld.

 

Lennert Van Eetvelt behoort tot de happy few die het tijdrijden en hoogtemeters met bijval combineert en daar lustten ze bij Lotto-Soudal pap van. Hij wordt in de loop van 2022 allicht de volgende jongere die de oversteek maakt, anders hadden ze hem (en Alec Segaert) half december niet met de contractrenners meegenomen op stage naar Altea (Sp.). Op dit moment is hij, met Arthur De Jaeger (Home Solution - Soenens) aan een zelf opgezette stage bezig op Tenerife.

Een terugkeer naar de Giro u23 wordt een topic in 2022. Om dat aantrekkelijke doel te dienen halveerde hij al de examens van zijn tweede academiejaar, nu zet hij de ‘toegepaste informatica’ aan de UC Leuven-Limburg helemaal ‘on hold’.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten