vrijdag 21 januari 2022

Subtopper als coureur,

TOPPER als fietsenconstructeur

 

Jan ZAGERS

werd bijna 91 jaar

 


Jan Zagers (Brasschaat) liet een eerste keer van zich horen toen hij op 21 juni 1951 in Brussel militair kampioen werd, een titel die vooral gegeerd was voor de extra verlofdagen en de andere faciliteiten die eraan vastzaten. Sportief gezien had de driekleur van het BK voor liefhebbers hem 17 dagen later hem van meer nut kunnen zijn maar in Zingem moest hij het afleggen tegen zijn goede vriend Marcel Janssensen José Pauwels, Leon Van Daele werd 5de, André Noyelle 8ste en de 17-jarige Rik Van Looy 16de. 

Het belette Jan niet om het jaar daarop reeds op zijn 21ste beroepsrenner te worden bij het roemruchte Alcyon-Dunlop met Louison Bobet als eerste in bevèl en waarvan ook Alex Close deel uitmaakte. 

Jan werd meteen vijfde in Liège-Bastogne-Liège. Zes jaar later deed hij in la Cité Ardente nog beter, tweede na de toenmalige klassiekerskoning Fred De Bruyne. De lachende tweede werd nogal luidop van Jan gezegd. 

La Doyenne was zijn favoriete koers waarin hij vijf keer in de eerste zeven eindigde. Ook de andere klassiekers kon hij aan maar hij achtte zich niet goed genoeg om in zijn eigen kansen te investeren. Zo behaalde hij, hoewel niet van de traagsten, ‘slechts’ twee dozijn vooral regionale overwinningen. In 1962 kende hij op zijn 31ste een heropflakkering met ereplaatsen in de Omloop Het Volk (9de), Paris-Brussel (4de) en Paris-Tours (4de).

Toen zat hij al meer met zijn gedachten bij zijn volgende uitdaging, een eigen fietsenmerk op de markt brengen. Daar slaagde hij cum laude. Het familiebedrijf overleefde tussen de giganten en opende op 16 november 2021 nog een nieuwe toonzaal, steeds langs de Bredabaan in Brasschaat.

Jan genoot als coureur niet de erkenning die hij verdiende. Zo werd hij slechts één keer geselecteerd voor het WK (in Solingen 1954 werd hij 16de) en géén enkele keer voor de Tour. 

Sterke Jan had een sterke persoonlijkheid en een geprononceerde kop, waarmee de selectieheren kennelijk moeite hadden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten