woensdag 19 januari 2022

Hartspierontsteking na coronavaccin

 

Yarno VAN HERCK en de nare rollercoaster in 2021 

 

Zijn papa Kris koerste ook. Wat hem als tiener niet lukte, maakte hij als belofte waar: (acht) overwinningen behalen. In die dagen leerde hij zijn aanstaande vrouw Kathleen kennen en dat schonk hem kennelijk vleugels.



Yarno ruilde in de lente van 2018 volleyball in voor wielrennen. Het was er meteen “boenk op” met de beide Antwerpse titels en de Vlaamse op de weg in Lierde, waar er helaas geen tijdrit voorzien was. De Lillenaar werd ook op de BK’s in Quaregnon verwacht maar opteerde voor de eerder geplande vakantiereis met zijn ouders.

Net als bij de 13-jarigen won Yarno bij de 14-jarigen zestien keer maar zijn Antwerpse titels moest hij afstaan. Dat werd overgecompenseerd met de Belgische titel tijdrijden in Sint-Lievens-Houtem, waar hij het, over 11,7 km. aan 41,21 km./u., met ruim verschil haalde van onder anderen Sente Sentjens (+16”) en Milan Van den Haute(+37”). 

Yarno stapte als nieuweling van Team De Kempen naar CT Glabbeek over. Tijdens het gebalde coronajaar 2020 won hij vooral de Memorial Igor Decraene in Waregem, waar hij niet de minsten maar wel Jens Verbrugghe (+15”), Milan Van den Haute (+24”), Sente Sentjens (+34”), Duarte Marivoet Scholiers en Jasper Bertels (+36”), … duidelijk achter zich hield. Ook op het wondermooie parcours in Maarkedal behaalde hij een zege die er toe deed op Aaron Dockx, Maxence Place, Sente Sentjens, Niels Driesen, Milan Van den Haute, Viggo Van Neste, …

Als tweedejaarsnieuweling mocht het sowieso nòg wat meer zijn en dat werd het vooral in de Course de la Paix (Tsj.), waarin hij de koninginnerit won en vierde werd in het eindklassement. Jammer dat er in de eerste rit een dozijn vluchters aan zijn aandacht ontsnapten. Die reden 45” van hem weg, een kloof die hij niet helemaal gedelgd kreeg in de koninginnerit die hij met een solo van ruim 30 km. naar zijn pedalen zette. Hij naderde tot op negen tellen van het eindpodium waarop Theodor Storm (Den.), Samuel Novak (Slov.) en Filip Gruszczynski (Pool) glorieerden. 

Met Milan De Ceuster, Niels Driesen, Sente Sentjens, Gibbe Staes en Liam Van Bylen hielp hij Acrog-Tormans in Borlo aan de Belgische titel in de ploegentijdrit. Het was de ideale aanloop naar de individuele Antwerpse en Belgische tijdrit. 

In Oostmalle haalde hij het met 17” van zijn kompaan Gibbe Staes. Beiden eindigden in het BK in Koksijde wel in de top vijf maar niet op de hoogste podiumtrede, waarvan Yarno als titelverdediger door Milan Van den Haute nipt (-4”) verdrongen werd.

“Mijn voorbereiding was niet optimaal”, beseft Yarno, “omdat ik met de juniores meeging naar Tsjechië en ook de verplaatsing matte mij af.”

Daarna werd het opvallend stil rond Yarno. In het BK op de weg in Roosdaal-Pamel (44ste) noch in de Herman Vanspringels Diamond (49ste) kon hij iets forceren. Die laatste koers kreeg nog een bangelijke epiloog.  Yarno kwam na afloop in ademnood en werd in allerijl naar Spoed in Herentals overgebracht. De diagnose bracht een hartspierontsteking aan het licht, geprovoceerd door het (te) kort voordien toegediende coronavaccin. Bij aankomst in het AZ van Herentals ademde Yarno nog steeds moeilijk, maakte hij 40 graden koorts en haalde in rust een hartslag van 120. Pas vanaf 22 uur normaliseerde zijn toestand. 

Hij werd twee maanden op non-actief gezet en nauw opgevolgd. Pas begin oktober mocht hij hervatten. Zijn tweede plaats (na Seppe Van den Boer) in Wolvertem voelde aan als een overwinning, in Corswarem werd hij achtste. Daarmee wilde het competitiebeest niet aan het winterreces beginnen. Beachraces dan maar: in zijn categorie tweede (na Floris Dejaegher in De Panne), winnaar in het Noord-Franse Wissant en (na mechanisch defect) achtste in het BK Bredene. 

Nu is alles weer oké”, zucht Yarno. “Een nieuw diepgaand onderzoek toonde geen littekenweefsel, ik mag weer voluit gaan maar zie wel enorm op tegen mijn volgende vaccinatie, waar ik zeker naar buitenlandse verplaatsingen toe niet aan zal kunnen ontsnappen.”

Yarno is dus helemaal klaar om als neo-junior aan een volgende fase te beginnen. Geboren op 7 december 2005 zal hij het hele seizoen 2022 als 16-jarige doormaken. Op die leeftijd scheelt dat, inzake ontwikkeling, een slok op de borrel. Rutger Wouters, de nationale zegekoning bij de eliten zonder contract en in het bezit van een trainer B, mag het op aangeven van Concap (voedingssupplementen) in nog juistere banen leiden. Rutger zal als leerkracht wel de allerlaatste zal zijn om Yarno’s studies chemie aan het KvRi in Vorselaar naar de achtergrond te verbannen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten