maandag 24 januari 2022

Vroeg of iets later komt er wel een reünie op de fiets 

 

Het Criterium van de Westhoek herleeft 

… helaas enkel maar op facebook

 

Het Criterium van de Westhoek werd in 1955 in het leven geroepen door wijlen André Vandecasteele, die in Gyverinkhove een garage runde met een belendend café.

De allereerste koers werd verreden op 29 mei 1955 en gewonnen door Jules (vader van Rik) Maddens, vòòr Gilbert (vader van Dirk) Harteel en Willy Buseyne. Iedereen tussen 15 en 25 jaar mocht eraan deelnemen en er viel 1.500 fr. (37,5 euro) te verdelen en dat was in die tijd niet weinig.

In 1956 werd de maximale leeftijd verlaagd naar 20 jaar en dat bleef zo tot 1964. 

1974 was een recordjaar met niet minder dan 58 koersdagen maar van dan liep het almaar terug. De toenemende mobiliteit en de concurrentie van de B.W.B.-koersen fnuikten de regionale verankering. Het absolute dieptepunt werd bereikt in 1988 toen de openingskoers in Houtem amper negen deelnemers lokte.

Het Criterium van de Westhoek kende 65 edities vooraleer het na 2019 een stille doodstierf wegens diep dalende organisaties en een sterk teruglopend aantal deelnemers.

Eindwinnaars die naderhand naar de hogere categorieën doorstroomden waren: Robert Legein (1961), Noël Vantyghem (1964), Freddy Maertens (1967), Wim Myngheer (1970), Dirk Harteel (1994), … De laatste drie edities werden gemonopoliseerd door de familie (Sander en Jasper) Dekien.

Jammer dat het Criterium van de Westhoek enkel virtueel herleeft op facebook, waar in woord en beeld talloze herinneringen worden opgediept. Zo blijkt dat het ooit werd bijgewoond door onder anderen Rik Van Steenbergen en Rik Van Looy en zelfs door het legendarische voetbalbeest Ernst Happel.

Die heuglijke tijden lijken helaas nooit meer terug te keren, al zou dat misschien een haalbare onderneming zijn met aspiranten (jongens en meisjes van 12, 13 en 14 jaar). Voor die categorie is er in de regio op dit ogenblik slechts één voorzien, op 16 juli in Krombeke. Dat mochten er een tiental meer zijn en waarmee men het Criterium van de Westhoek meer dan een beetje zou terugbrengen. Voelt Sabine (kleindochter van André) Vandecasteele zich daartoe niet geroepen?

Heikele vraag maar aan haar welbespraakt enthousiasme zal het alvast niet liggen en zij wordt in haar creatief denken gesteund door andere adepten als Leo Bonte, Ronny Denys, Jean-Pierre Dolfen, Ivo Geerardyn, Rik Maddens, Julien Ryckeboer, Marnix Vandenbussche, …

Tussen droom en daad gaapt evenwel een aanzienlijke kloof, zeker in coronatijden, zelfs voor wat betreft de reünie op de fiets die men graag op sinkenmaandag 6 juni had gehouden onder leiding van Jean-Pierre Dolfen (de primus inter pares van 1966) met twee lussen (60 en 90 km.) van en naar de uitvalsbasis Gyverinkhove. Deze datum is evenwel tot nader order on hold gezet maar uitgesteld zal in geen geval verloren zijn, zo kennen we Sabine Vandecasteele en haar gevolg. Het koersvuur brandt in de Westhoek, eerder was er al ertevoedekoers dat de krachten bundelde in de regio Ieper-Poperinge.


1 opmerking: