woensdag 19 januari 2022

Tadej Pogačar wil na Frankrijk ook (Frans-)Vlaanderen veroveren

 

 


Tadej Pogačar kondigde het al vòòr de jaarwisseling aan dat hij in 2022 aan de Ronde van Vlaanderen wil deelnemen! Daarbij zal hij niet louter op een acte de présence uit zijn, hij komt om (op termijn) te winnen en naderhand dezelfde moeilijke oefening doen in Paris-Roubaix. 

Het is al van de vroege jaren tachtig van vorige eeuw geleden dat een notoire klassementsrenner zich dat in zijn hoofd haalde. Hennie Kuiper werd tweede in de Tour van 1977 en van 1980. Hij won de Ronde van Vlaanderen in 1981 en Paris-Roubaix in 1983. 

Tadej Pogačar vertoont (nog) niet de kenmerken van een flandrien maar beweerde men dat veertig jaar geleden ook niet van Kuiper? 

De nog maar 23-jarige Sloveen blaast nog niet hoog van de Vlaamse toren (doet hij overigens nooit) en ziet zijn debuut op 3 april 2022 als een verkenning ten dienste van een kansrijkere maat als Matteo Trentin, die evenwel op zijn 31ste nog geen enkele keer de top vijf haalde in een monumentale klassieker.

Tadej zal dus ook in de Ronde van Vlaanderen kunnen koersen zonder om te zien en om niets aan het toeval over te laten houdt hij vier dagen eerder een stijloefening in Dwars door Vlaanderen van Roeselare naar Waregem. 

Pogačar wil nog niet dit jaar maar wel op termijn ook Paris-Roubaix nastreven. Je voelt duidelijk aan dat hij de ambitie heeft om de vijf monumenten op zijn palmares bij te schrijven. Liège-Bastogne-Liège en de Giro di Lombardia staan er sedert vorig jaar al op en straks misschien ook Milano-Sanremo, waarin hij in 2020 twaalfde werd. 

Tussen droom en daad ligt een hemelsbrede kloof die Tadej Pogačar wil overbruggen. Indien hij daar zou in slagen dan zou het hem weer dichter brengen bij het onbedoelde statuut van één der besten na Eddy Merckx, wiens uitpuilend palmares door niemand nog zal benaderd worden.  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten