vrijdag 28 januari 2022

Master in de economie 

Domenico POZZOVIVO 

gaat ermee door vooraleer 

hij in de politiek stapt  

 

De inmiddels 39-jarige Zuid-Italiaan lijkt dan toch nog aan een 18de campagne als contractrenner te zullen beginnen. In de Tour de Suisse 2021 (drie keer top 10 in de daguitslag en 6de in het eindklassement) bewees hij het nog steeds te kunnen. En in de Vuelta a Burgos kwam hij (2de na Romain Bardet) dicht bij een dagzege.

Intermarché-Wanty-Gobert  kan iemand met zijn profiel goed gebruiken om in minstens één van de drie grote ronden in te zetten als een routinier die 17 keer aanzette in de Giro, zevenmaal tussen de 5de en de 11de plaats eindigde en er in 2012 een dagzege behaalde. In de Tour en de Vuelta (6de in 2013) was hij met slechts drie deelnames minder aan zet.

Domenico’s afscheid was al nabij half augustus 2019. Tijdens een trainingsrit knalde hij vol op een auto liep diverse breuken op. Eerder kwam hij zwaar ten val in La Flèche Wallonne en liep hij een hersenschudding op die hij hem weghield uit Liège-Bastogne-Liège, zijn favoriete klassieker waarin hij zowel in 2014 als in 2018 vierde werd. Hij haalde wel nog ‘zijn’ Giro, waarin hij nog net in de top twintig parkeerde maar nooit voor een dagzege in aanmerking kwam. 

Tot overmaat van ramp was hij einde contract bij Bahrain-Merida en kon hij pas te elfder ure nog een contractje versieren bij NTT Pro Cycling. In het coronajaar 2020 had hij het moeilijk tot ‘zijn’ Giro eraan kwam. Na de 34 km. tijdrit naar Valdobbiadene (27ste op 3 minuten van Filippo Ganna) zakte hij van de vierde naar de zevende plaats in de tussenstand. Tijdens de loodzware slotweek kon hij zijn top 10 net niet vasthouden.

Domenico Pozzivivo is een atypische Italiaan die op zijn 30ste naar het Franse AG2R La Mondiale overstapte en er zijn beste jaren als klassementsrenner beleefde in de Giro, zesde in 2017 en vijfde in 2018, nadat hij in de bergritten frequent in beeld kwam en top tienen haalde in de daguitslagen. 

Domenico is een survivor met een enorme liefde voor de koers, alsof hij niets anders heeft maar dat heeft hij juist wel: hij is de trotse bezitter van een master in de economie en hij maakte een gewaardeerde thesis over de zuiderse politiek, waarin hij zich een toekomst ziet weggelegd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten